KRIŠTO ZA HMS: Europski parlament propustio je jasno označiti krivce za propast izborne reforme

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

– Usvajanje izvješća о BiH od strane Europskog parlamenta u kojem se jasno upozorava na pitanje izbornog zakona kao jedne od glavnih prepreka napretku BiH na europskom putu zasigurno је još jedan signal Europe ka BiH u kojem smjeru bi se u BiH trebalo raditi u budućnosti, rekla je Hrvatskom Medijskom Servisu zamjenica predsjednika HDZ-a BiH Borjana Krišto, komentirajući Izvješće Europskog parlamenta o Bosni i Hercegovini.

Krišto dodaje da se kroz izvješće izražava žaljenje zbog nedostatka političke volje za okončanje pregovora о izbornom zakonu.

“No, nažalost propustilo se jasno i glasno reći koja to strana nije imala iskrenu volju za rješenjem. Politički predstavnici Hrvata pokazali su da su sve svoje resurse, vrijeme i volju uložili u postizanje cilja i donošenje izmjena izbornog zakona na tragu implementacije presuda Europskog suda za ljudska prava kao i odluka Ustavnog suda BiH о legitimnom političkom predstavljanju što kod naših sugovornika zasigurno nije bio slučaj”, kazala je Krišto.

Krišto, koja je i zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, kaže da je hrvatski narod doveden do ruba tolerancije te na uskraćivanje osnovnih prava u državi koju smo stvarali.

“Stoga pozdravljam rasprave pojedinih zastupnika koji su pozvali na poštene i slobodne izbore te prestanak nametanja političkih predstavnika. Također pozdravljam i promišljanja određenog broja zastupnika koji su naglasili da BiH, u kontekstu stabiliziranja situacije u regiji, što prije treba dobiti status zemlje kandidata ра čak i uz određene neispunjene kriterije а koji bi bili predmet rješavanja u budućnosti”, kazala je Krišto.

Borjana Krišto, kandidatkinja HDZ-a BiH za hrvatskog člana Predsjedništva BiH smatra da nije dobro da se kroz rasprave pokazalo elementarno nepoznavanje situacije u BiH od strane pojedinih zastupnika.

“Tako smo mogli čuti razne paušalne ocjene о krivici pojedinaca za cjelokupnu situaciju u BiH о etničkim podjelama te smanjenju ovlasti domova naroda. Bosna i Hercegovina је država triju konstitutivnih naroda i jedino kao takva može opstati i ici naprijed uz dogovor i uvažavanje, а svako daljnje derogiranje prava pojedinih naroda vodi u neminovnu propast i urušavanje teško izgrađene zemlje i njenih institucija”, kazala je Krišto.

Sugovornica HMS posebno naglašava štetnost neprepoznavanja razornosti unitarističke politike.

“Žalim što kroz ovaj izvještaj nije do kraja prepoznata šteta koju za BiH i njene narode uzrokuje unitaristička politika koja se gradi na želji za nadmoći nad drugima te populistički prijedlozi koji su nas doveli u nikad goru situaciju na svim poljima, od ekonomije i gospodarstva, pravne države, vanjske politike ра i do međuljudskih odnosa”, kazala je Krišto.

Glavne odrednice Izvješća EP

Podsjećamo, Izvješće o Bosni i Hercegovini su zastupnici u Europskom parlamentu usvojili s 479 glasova za, 81 protiv i 75 suzdržanih.

Izvješće Paula Rangela ističe dvije glavne prepreke napretku BiH prema integraciji u EU: bojkotiranje i povlačenje vodstva i predstavnika Republike Srpske iz državnih institucija, konkretno Milorada Dodika, i zastoj u pregovorima o reformi izbornog zakona u Federaciji BiH.

U izvješću se poziva na ujednačene izborne i ustavne reforme u skladu s načelima EU-a te odlukama međunarodnog i Ustavnog suda, što uključuje jednakost triju konstitutivnih naroda i svih građana. Također, izražava se žaljenje zbog nedostatka političke volje aktera sa svih strana.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)