Australija traži od Kine da pritisne Rusiju kako bi prekinuli rat

Vrijeme:1 min, 9 sec

 

Australska ministrica vanjskih poslova Penny Wong pozvala je Kinu da izvrši svoj utjecaj na Rusiju kako bi zaustavila rat u Ukrajini. U govoru u Singapuru jučer navečer, australska ministrica Wong je rekla da je od ključne važnosti da moćne zemlje “izvrše svoj utjecaj” na Putina kako bi se okončao sukob. “To uključuje Kinu, kao veliku silu i stalnu članicu Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda i njezino tzv. ‘partnerstvo bez ograničenja’ s Rusijom”, rekla je Wong. “Izvršavanje takvog utjecaja učinilo bi mnogo za izgradnju povjerenja u našoj vlastitoj regiji. Regija i svijet sada gledaju na postupke Pekinga u vezi s Ukrajinom”, dodala je, prenosi Al Jazeera.

Ova poruka iz Australije nema mnogo smisla jer su odnosi Canberre i Pekinga obilježeni trgovačkim ratom i stalnim diplomatskim prepucavanjima. Stoga je teško zamisliti da će Peking sada odjednom poslušati australsku ministricu koja je, zanimljivo, i sama kineskog porijekla.

Ista ta ministrica je već danas stigla u indonezijski grad Bali na sastanak G20. Tom je prilikom ruski napad nazvala “nemoralnim, nezakonitim i nepravednim”.”Ako ste ikada željeli primjer nacije koja je odlučila ocrniti i oslabiti multilateralizam, ako ste ikada željeli primjer nacije koja je pokazala svoju spremnost da potpuno zanemari svjetsku prehrambenu sigurnost dok se svijet oporavlja od pandemije, to je Rusija. Ta Rusija uporno i ustrajno odbija poštivanje Povelje UN-a i međunarodnog prava”, tvrdi ministrica.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)