Počeo 5. Hrvatski iseljenički kongres, sudjeluje 150 znanstvenika iz cijelog svijeta

Vrijeme:2 min, 26 sec

Nakon Zagreba, Šibenika, Osijeka i Marije Bistrice, Peti jubilarni iseljenički kongres organizira se na Sveučilištu u Mostaru kako bi se ukazalo na povijesni značaj i ulogu koju su Hrvati Bosne i Hercegovine imali u povijesti matične domovine Hrvatske. Organizatori Hrvatskoga iseljeničkog kongresa Centar za istraživanje hrvatskog iseljeništva i SUM, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

Program je započeo večeras Svečanom svetom misom za sudionike Kongresa u Katedrali Marije Majke Crkve nakon čega su se sudionici preselili u Hrvatski dom hercega Stjepana Kosače gdje im je dobrodošlicu poželio Danijel Vidović, ravnatelj ove ustanove i Marin Sopta, predsjednik Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva. Potom je predstavljen zbornik Hrvatska izvan domovine IV te otvorena izložba pod nazivom Dio nas.

„Imajući u vidu da je Mostar najveći hrvatski grad u Bosni i Hercegovini, bilo je logično da se kongres održi na Sveučilištu u Mostaru. Izlagači dolaze iz Argentine, Australije, SAD, Kanade i naravno europski zemalja“, kazao je Marin Sopta iz Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva.

Kao i prethodni kongresi, Peti hrvatski iseljenički kongres otvoren je znanstvenicima i stručnjacima iz cijeloga svijeta koji se bave iseljeničkim i migracijskim temama i očuvanjem hrvatskoga nacionalnog identiteta, kao i gospodarstvenicima, umjetnicima, stručnjacima svih generacija te iseljenicima i povratnicima u domovinu kako bi predstavili svoj rad i iskustva, objavilo je Sveučilište u Mostaru. U različitim tematskim cjelinama obradit će se pitanja iz područja demografije, gospodarstva, javnih politika, povijesti, kulture, umjetnosti, jezika, baštine, duhovnosti, one u svezi s društvenim i tehnološkim promjenama te druge aktualne teme koje povezuju iseljeništvo i domovinu.

Tanja Trošelj Miočević iz Centra za istraživanje hrvatskog iseljeništva istaknula je kako je njihov cilj od osnut

ka i prvog iseljeničkog kongresa povezivanje Hrvata ma gdje god bili, te da žele hrvatskom društvu pokazati važnost hrvatskog iseljeništva i ulogu koju ono može imati.

„Trudimo se sve te godine ukazati na važnost Hrvata u Bosni i Hercegovini jer želimo poslati poruku stvaranja globalnog zajedništva i povezivati Hrvate na svim razinama“, dodala je Trošelj Miočević.

Radni dio Kongresa, na kojemu će sudjelovati 150 znanstvenika i profesora iz cijeloga svijeta, planiran je kroz izlaganja i panel rasprave te obuhvaća pitanja i teme kao što su hrvatski narod u BiH, demografski izazovi i hrvatsko iseljeništvo u prošlosti i sadašnjosti, iseljavanje i migracijski procesi, vanjski i unutrašnji čimbenici, politika RH prema iseljeništvu, gospodarske veze, uloga Katoličke Crkve u čuvanju hrvatskoga nacionalnog i vjerskog identiteta, povijesni osvrti i društveni procesi, novi oblici povezivanja i umrežavanja, baština, umjetnost i otvorena znanost, potencijali kulturne i kreativne industrije u povezivanju domovinske i iseljene Hrvatske te digitalno okruženje i ICT industrija.

„Uvjereni smo da će ovaj kongres prenijeti malo širu spoznaju o Sveučilištu njegovu poslanju, važnosti u očuvanju hrvatskog identiteta, a povezivanju hrvatske iseljeničke zajednice. Naglasio bih da će Sveučilište u Mostaru stipendirati 10 budućih studenata iz Južne Amerike, Australije, Kanade i ostalih zemalja iz kojih naši iseljenici dolaze“, kazao je prof. dr. sc. Vlado Majstorović sa Sveučilišta u Mostaru.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)