Johnson: BiH je izložena najvećoj prijetnji nakon rata, Britanija će joj pomoći

Vrijeme:1 min, 28 sec

“Ne možemo dopustiti da zapadni Balkan postane još jedan poligon za Putinove pogubne težnje. Raspirujući vatru secesionizma i sektaštva Rusija nastoji poništiti postignuća u BiH iz protekla tri desetljeća koja su doprinijela stabilnosti na cijelom kontinentu”, izjavio je Johnson kako ga citiraju u izjavi na službenoj mrežnoj stranici ureda britanskog premijera.

U izjavi je istaknuto kako je BiH danas suočena s najvećom prijetnjom opstanku nakon rata vođenog od 1992. do 1995. godine jer “secesionistički lideri aktivno rade na poticanju podjela i sukoba”, što Rusija podržava u sklopu nastojanja Vladimira Putina da na taj način potkopa proces euroatlantskih integracija BiH.

Kako je pojašnjeno, Velika Britanija će uputiti svoje stručnjake koji će pomoći djelovanju stožera NATO-a u Sarajevu, zaduženog za potporu reformi obrane kao i Ministarstvu obrane BiH.

Tamo će od sada djelovati po jedan stručnjak za suzbijanje dezinformacija te civilni savjetnik za reformu obrane, koji će pomoći obuku pripadnika oružanih snaga BiH kako bi oni što prije usvojili NATO standarde.

Vlada Velike Britanije dodatno će izdvojiti 750 tisuća funta kako bi se pri jednom sarajevskom sveučilištu uspostavilo središte za kibernetičku sigurnost.

Najavljena je i bliska suradnja s medijima i tijelima vlasti u BiH kako bi se oni mogli suprotstaviti lažnim vijestima i dezinformacijama.

Vlada Borisa Johnsona ranije ove godine je uvela sankcije srpskom članu Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku i predsjednici Republike Srpske Željki Cvijanović, koje smatra odgovornima za potkopavanje teritorijalnog integriteta i stabilnosti BiH, odnosno poticanje secesionističkih planova koji bi de facto vodili izdvajanju RS iz sastava države.

 

https://rtv-hb.com/Hrvatsko nebo