PLENKOVIĆ U EUROPSKOM PARLAMENTU: Želimo hitno rješenje za promjenu izbornog zakona u BiH

Vrijeme:2 min, 12 sec

Premijer Hrvatske Andrej Plenković iduća tri dana boravi u Bruxellesu. Sudjelovao je na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta tijekom koje se obratio zastupnicima u sklopu rasprave na temu “Ovo je Europa”. Najavio je da će Vijeće EU sljedeći tjedan poslati prijedlog odluke o ulasku Hrvatske u šengenski prostor i odluka o ulasku 1. siječnja mogla bi biti donesena najesen. Zatražio je i da BiH ne ostane “zadnji vagon na zapadnom Balkanu koji ide prema Europskoj uniji”.

– Sljedeći tjedan Vijeće EU poslat će formalni prijedlog o ulasku Hrvatske u šengen u Europski parlament, rekao je Plenković u govoru na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta.

Odluku o ulasku u šengen donosi Vijeće EU jednoglasno, a postupak zahtijeva traženje mišljenja Europskog parlamenta prije donošenja konačne odluke.

Plenković je izrazio nadu da će Parlament brzo izglasati svoje mišljenje o tom prijedlogu te da će najesen, za vrijeme češkog predsjedanja, biti donesena konačna odluka o ulasku Hrvatske u šengen.

Tako bi Hrvatska od početka 2023. godine mogla postati članicom dubljih integracija unutar EU, to jest europodručja i šengena.

– Mi smo uvijek bili za davanje statusa kandidata i Bosni i Hercegovini jer smatramo da ova zemlja ne bi smjela biti zadnji vagon na zapadnom Balkanu koji ide prema Europskoj uniji. To bi bila povijensa nepravda. Mi smo jedna od država koje potiču članstvo BiH u Europskoj uniji. Želimo hitno rješenje za promjenu izbornog zakona koji bi omogućio pravedne i poštene izbore u Bosni i Hercegovini, poručio je hrvatski premijer Plenković.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković na Twitteru je objavio da je razgovarao s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim. Uoči sastanka Europskog vijeća, najavljenog za kraj tjedna – dao je potporu Ukrajini u stjecanju statusa kandidata za članstvo u Uniji.

Premijer Plenković do 24. lipnja boravi u posjetu Bruxellesu tijekom kojega se obratio zastupnicima u Europskom parlamentu, a sudjelovat će i na sastanku na vrhu čelnika EU-a i zapadnog Balkana, na sastanku Europskoga vijeća te na sastanku na vrhu država europodručja.

Premijer Hrvatske će u srijedu sudjelovati na plenarnoj sjednici Europskoga parlamenta tijekom koje će održati izlaganje za vrijeme rasprave u okviru teme “Ovo je Europa”. Tijekom večeri će sudjelovati na prijemu povodom proslave Dana državnosti i 30. obljetnice međunarodnog priznanja Republike Hrvatske.

U četvrtak će sudjelovati na sastanak na vrhu EU – zapadni Balkan, na sastanku na vrhu Europske pučke stranke, te će se biti na susretu predsjednika država ili vlada s predsjednicom Europskog parlamenta Robertom Metsolom. Nakon toga će sudjelovati na sastanku Europskoga vijeća i na radnoj večeri s njenim članovima.

U petak, posljednjeg dana boravka u Bruxellesu, Plenković će sudjelovati na sastanku na vrhu država europodručja i na sastanku Europskoga vijeća.

 

hms.ba/  https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)