Kako će na zaokret HDZ-a prema LGBT-u reagirati katolici i crkveno vodstvo?

Vrijeme:2 min, 52 sec

 

Kad je na proljeće 2018. vlada prihvatila Istambulsku konvenciju s Interpretativnom izjavom kojom je pokušala spriječiti odnosno ublažiti reakciju katolika općenito i posebno katolika u HDZ-u, LGBT-zajednica osudila je način na koji je vlada prihvatila Konvenciju, smatrajući da Interpretativna izjava ide u korist “transfobnih ciljeva klerikalne desnice“, te je zatražila od Hrvatskog sabora da prihvati tekst Konvencije kakav je i potpisan bez ikakve dodatne izjave ili tumačenja.

Ove godine, 11. lipnja, HDZ je na svom Saboru istaknuo kako „poštuje sve zajednice obiteljskog života koje se temelje na međusobnoj ljubavi i brizi te načelima solidarnosti i društvene odgovornosti”, LGBT zajednica izrazila je zadovoljstvo što je HDZ prepoznao „već postojeću stvarnost“ i istaknula kako „jedinstvena definicija obitelji ne postoji“.

Europski parlament prihvatio je 9. lipnja rezoluciju kojom udara na mogućnost sudbenog ukidanja prava na pobačaj u SAD-u, čime bi se ponovno potvrdila američka ustavna zaštita prava na pobačaj. Europski parlament reagirao je kao da je SAD dio EU-a ili podređen EU-u.

Razvidno je da EU nije sklon životu, i da mu je cilj da se u Povelju o temeljnim pravima EU-a uvede „pravo“ na pobačaj, u čemu se posebno istaknuo europarlamentarac F. Matić iz SDP-a.

Naravno,  „europejci“ među Hrvatima suglasni su s time, što su obilato dokazali u nedavnom „slučaju Čavajda“. Nije njima zapravo do zaštite života i zdravlja žena te njihove nerođene djece, nego  im je do „prava“ na pobačaj. Zato se grčevito bore za ukidanje liječničko pravo na prigovor ili priziv savjesti. Uskoro će, razumije se, doći na red i „pravo“ na eutanaziju.

Sve je to, uz ostalo, što sada ne ćemo izlagati ni obrazlagati, protiv Isusova poslanja: “Ja dođoh da život imaju, u izobilju da ga imaju” (Iv 10,10).

„HDZ djeluje kao domoljubna demokršćanska stranka. Jako dobro znamo naše kršćanske vrijednosti, ali smo moderna stranka koja poštuje druge. Znamo što jesmo, ali u modernom društvu trebamo znati respektirati druge”, izjavio je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, pokušavajući još jednom unaprijed opet spriječiti negativne reakcije katolika općenito i posebno katolika u HDZ-u. No vrijede i za njega i za sve katolike, bili ili ne bili članovi HDZ-a, Isusove riječi: „Tko nije sa mnomprotiv mene je! (Lk 11, 23)“

Hoće li se katolici u HDZ-u pobuniti, hoće li neki ili mnogi (preostali) napustiti stranku, ili će stoički i pokorno šutjeti i dalje, to je veliko pitanje. Oni naime nisu reagirali na mnoge krupne stvari koje su bile pogubne, a događale su se u Plenkovićevom mandatu, a i u prijašnjim mandatima. No uzme li se u obzir da katolici u Hrvatskoj, pa i oni u HDZ-u, češće i žešće reagiraju kad je ono vjersko u pitanju nego kada je u pitanju ono nacionalno, vidjet ćemo hoće li prijeći i preko ove najnovije aberacije od katoličkoga vjerskog, moralnog i socijalnog nauka – odnosno od kršćansko-katoličke antropologije.

Po naravi stvari, trebala bi reagirati i Crkva. Nadajmo se da ne će šutjeti niti samo „iskreno priznati da nema odgovor na ovu situaciju“, već da će reagirati „na temelju Objave i crkvenog učiteljstava“, odnosno na temelju evanđelja. Kako je rekao blagopokojni kardinal Franjo Kuharić, inače vrlo omiljen među hadezeovskim katolicima i općenito među mnogima drugima: „Ima istina od kojih se ne može odstupiti, granica na kojima se mora stati i položaja s kojih se ne smije uzmaknuti!“

Šiljo: HDZ u duginim bojama; sve su maske spale!!!

M. O./Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)