Američki, japanski i južnokorejski lovci lete blizu Sjeverne Koreje: Razlog je nuklearni test

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

Sjedinjene Države i njihovi azijski saveznici letjeli su danas s desetcima borbenih zrakoplova iznad voda oko Korejskog poluotoka u demonstraciji snage, dok su njihovi diplomati raspravljali o koordiniranom odgovoru na vjerojatnu skoru sjevernokorejsku nuklearnu probu, prenosi AP.

Letovi su uslijedili dok je zamjenica američkog državnog tajnika Wendy Sherman bila u Seulu na razgovoru s predstavnicima Južne Koreje i japanskim dužnosnicima o sve većoj prijetnji Sjeverne Koreje. Tom je prilikom upozorila na “brz i snažan” protuodgovor ako Sjever nastavi s nuklearnim širenjem. Ako se dogodi ovakav test u Sjevernoj Koreji i nuklearna ekplozija koja bi trebala biti dio testa, bit će prva takva eksplozija u zadnjih pet godina. Ako se provede, test bi mogao biti još jedan korak naprijed u cilju sjevernokorejskog čelnika Kim Jong Una da izgradi arsenal koji može ugroziti regionalne saveznike SAD-a, a potencijalno i sam teritorij SAD-a.

Takav test Sjeverne Koreje dodatno bi pojačao pritisak prema Washingtonu da prihvate Sjevernu Koreju kao nuklearnu silu i pregovaraju o gospodarskim i sigurnosnim ustupcima. Iako je Bidenova administracija obećala da će se zalagati za dodatne međunarodne sankcije ako Sjeverna Koreja provede nuklearni test, izgledi za snažne sankcije nisu jasni zbog podjela između stalnih članica Vijeća sigurnosti UN-a. “Svaka nuklearna proba bila bi u potpunosti kršenje rezolucija Vijeća sigurnosti UN-a. Na takvu probu dogodio bi se brz i snažan odgovor”, rekla je Sherman nakon sastanka s južnokorejskim potpredsjednikom vanjskih poslova Cho Hyun-dongom.

Proširujući zajedničke demonstracije vojne moći zemalja, četiri američka borbena zrakoplova F-16 letjela su u formaciji sa 16 južnokorejskih zrakoplova, uključujući F-35A stealth lovce, iznad voda uz istočnu obalu Južne Koreje. Vježba je imala za cilj demonstrirati sposobnost brzog odgovoriti na provokacije Sjeverne Koreje, rekao je Zajednički stožer Južne Koreje. Sjedinjene Države i Japan izveli su odvojenu vježbu u kojoj je sudjelovalo šest zrakoplova: četiri japanska lovca F-15 i dva američka F-16 – iznad voda između Korejskog poluotoka i Japana, priopćilo je japansko ministarstvo obrane. Letovi su uslijedili dan nakon što su američke i južnokorejske snage ispalile osam projektila zemlja-zemlja u istočne vode Južne Koreje. Riječ je o demonstraciji i odgovoru na slično “pokazivanje mišića” Sjeverne Koreje tijekom vikenda koja je ispalila isti broj projketila s više lokacija u nedjelju.

Sjeverna Koreja je samo u 2022. izvela 18 testnih lansiranja projektila, uključujući i prve demonstracije interkontinentalnih balističkih projektila od 2017. S druge strane, Vijeće sigurnosti je zapravo paralizirano zbog rata u Ukrajini. Nadalje, američki i južnokorejski dužnosnici kažu da se vojska Sjeverne Koreje spremna provesti još jednu detonaciju na svom nuklearnom poligonu u gradu Punggye-ri na sjeveroistoku zemlje. Njegov posljednji takav test (šesti ukupno) bio je u rujnu 2017., kada su tvrdili da je su detonirali termonuklearnu bombu dizajniranu za svoje interkontinentalne balističke projektile (ICBM).

Otkako je preuzeo vlast 2011., Kim je ubrzao razvoj nuklearnog oružja unatoč ograničenim resursima i nije pokazao spremnost da u potpunosti preda arsenal koji smatra svojim najjačim jamstvom opstanka. Stručnjaci kažu da bi sa svojim sljedećim nuklearnim pokusom Sjeverna Koreja mogla tvrditi da je sposobna izraditi male bombe koje bi se mogle postaviti na ICBM s više bojevih glava ili ih staviti na rakete kratkog dometa koje bi mogle doseći Južnu Koreju i Japan. Rafael Mariano Grossi, glavni ravnatelj Međunarodne agencije za atomsku energiju, rekao je jučer da postoje naznake da je jedan dio poligona Punggye-ri ponovno otvoren, vjerojatno zbog pripreme za nuklearni test.

Iz Bijele kuće pozivaju pet stalnih članica Vijeća sigurnosti da se ujedine u osudi ako se dogodi ovako testiranje. Dakle, očekuju podršku Rusije i Kine koja u ovom kriznom vremenu nije vjerojatna. Nuklearni pregovori između SAD-a i Sjeverne Koreje zaustavljeni su od 2019. godine zbog nesuglasica oko ublažavanja sankcija koje predvode SAD u zamjenu za korake u razoružanju Sjeverne Koreje. Kimova vlada do sada je odbijala ponude Bidenove administracije o otvorenim pregovorima i očito želi pretvoriti uspavane pregovore o denuklearizaciji u obostrani proces smanjenja naoružanja, kažu stručnjaci.

 

https://www.geopolitika.news/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)