Putin bi uskoro mogao predložiti prekid vatre, Rusi trpe velike gubitke, u Kremlju jača bijes

Vrijeme:54 sec

Phillips O’Brien, analitičar i profesor strateških studija na Sveučilištu St. Andrews u Škotskoj, vjeruje da bi Putin uskoro, u idućih nekoliko dana, mogao predložiti prekid vatre jer njegove snage trpe velike gubitke.

“Oni jednostavno nemaju priliku da brzo napreduju. Čak i ako bi Rusi uspjeli probiti obrambene linije, ne bi to mogli iskoristiti da dobiju prednost”, rekao je O’Brien. “Ruske trupe ne mogu još dugo sudjelovati u ratu”, rekao je. Dodaje da se na bojišnici smanjuje borbena aktivnost, dok u Kremlju jača bijes.

“Čim Putin proglasi pobjedu Rusije u Donbasu, Moskva će održati lažne referendume kako bi stanovnici okupiranih teritorija mogli izraziti svoju želju da se pridruže Ruskoj Federaciji”, kaže. No, kako kaže, Kijev u sadašnjim okolnostima teško da će pristati na prekid vatre.

“Sve dok Kijev osjeća da dobiva potporu koja mu je potrebna, dokle god su Ukrajinci u stanju nastaviti jačati svoje oružane snage, vrlo je malo vjerojatno da će prihvatiti prekid vatre”, rekao je O’Brien.

“I s pravom, jer bi tako izgubili 20% teritorija svoje zemlje”, zaključuje.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)