EU usvojila i šesti paket sankcija protiv Rusije, Mađarska, Slovačka i Češka moći će i dalje uvoziti rusku naftu

Vrijeme:2 min, 15 sec

Vijeće Europske unije usvojilo je u petak šesti paket sankcija protiv Rusije, koji predviđa zabranu uvoza ruske nafte koja se doprema brodovima, s iznimkom za zemlje koje nemaju izlaza na more.

U petak ujutro dovršen je pisani postupak donošenja odluke i nova uredba bi tijekom dana trebala biti objavljena u službenom glasilu EU, čime stupa na snagu.

Najvažniji dio šestog paketa je zabrana uvoza sirove ruske nafte brodovima, ali ta mjera stupa na snagu tek za šest mjeseci, a za osam mjeseci za naftne derivate.

Komisija je šesti paket predložila prije mjesec dana i usvajanje je tjednima bilo blokirano zbog protivljenja Mađarske. Na kraju su ostale države članice popustile Mađarskoj, koja je osigurala da i dalje može uvoziti jeftinu rusku naftu.

Slovačka, Češka i Mađarska moći će i dalje uvoziti naftu koja se doprema naftovodom Družba. Na inzistiranje Mađarske predviđeno je da se i dalje može uvoziti ruska nafta tankerima u slučaju da se nešto dogodi s naftovodom Družba.

“Ako se opskrba neke države članice bez izlaza na more sirovom naftom iz Rusije preko naftovoda prekine iz razloga koji nisu pod kontrolom te države članice, uvoz brodovima sirove nafte iz Rusije bit će dopušten, privremenom derogacijom dok se ne osigura nastavak opskrbe naftovodom ili dok Vijeće ne odluči da se zabrana uvoza sirove nafte preko naftovoda primjenjuje i na tu zemlju”, kaže se u tekstu uredbe koju su usuglasili veleposlanici država članica.

Međutim, u uredbi nije precizirano koliko dugo će vrijediti izuzeće od zabrane uvoza naftovodom.

Na inzistiranje Mađarske također je s popisa sankcioniranih osoba skinut patrijarh Ruske pravoslavne crkve Kiril. Patrijarh se smatra dugogodišnjim “saveznikom” ruskog predsjednika Vladimira Putina i jedan je od glavnih podupiratelja ruske vojne agresije na Ukrajinu.

Mađarska, ipak, nije uspjela izboriti ustupak koji je tražila da može izvoziti u druge članice EU sirovu naftu ili prerađevine iz te nafte.

Zbog posebnog zemljopisnog položaja Bugarskoj će biti dopušteno da privremeno uvozi rusku naftu brodovima do kraja 2024. godine.

Hrvatska je također dobila izuzeća da može uvoziti vakuumsko plinsko ulje za potrebe riječke rafinerije do kraja 2023. godine, ako ne nađe alternativu uvozu iz Rusije.

Kako bi se otežao izvoz ruske nafte u treće zemlje, uvedena je zabrana osiguranja tankera koji plove pod zastavama država članica, a mnoge luke ne dopuštaju pristajanje tankera bez osiguranja.

Ti tankeri morat će tražiti osiguranje izvan EU. Nije prošao prijedlog da se tankerima koji plove pod zastavama država članica zabrani prijevoz ruske nafte.

Šesti paket sankcija uključuje zabranu izvoza u Rusiju kemijskih proizvoda koji se mogu koristiti za proizvodnju kemijskog naoružanja.

Na popis sankcioniranih osoba dodana su imena visokih vojnih časnika i drugih pojedinaca odgovornih za zločine u Buči i za nehumanu opsadu Mariupolja.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori