Šiljo: I dezerter Plenković i nekoć junački HDZ pretvorili Hrvatsku u otirač za srpske opanke?

Vrijeme:2 min, 51 sec

 

Što drugo reći nego ovo: od Sanadera do Plenkovića jako smo daleko dogurali. Točnije, Pupovac i srpska drskost dosegnuli su ne samo regionalne, nego i „europske“ razmjere.

 

Milorad Pupovac održao je lekciju „Hrvatskoj“ zato što ne surađuje sa Srbijom kada je riječ o kažnjavanju ratnih zločinaca, što se potvrdilo ovim slučajem srbijanskih optužnica protiv hrvatskih pilota.

Šiljo ostarjeli okomiti

I ne samo to, on je insinuirao odgovornost Hrvatske vojske za bombardiranje kolone srpskih civila koji su se povlačili prema Banjoj Luci nakon hrvatske oslobodilačke operacije „Bljesak“.

„Ne može se suditi samo za zločine počinjene prema Hrvatima, nego i prema Srbima“, dignuo je prst Pupovac. Valjda bi trebalo suditi „po ključu“, a ne po krivnji.

I ne samo to, on je napao „Hrvatsku“ i zbog drugih stvari. Opomenuo ju je: „Ne može se suditi samo za zločine počinjene prema Hrvatima, nego i prema Srbima.“

Povisio je ton i iznio svisoka upozorenje: “Čini mi se da Hrvatska nije u poziciji da se junači oko ove stvari, Srbija je preuzela suđenje za ratne zločine svojim državljanima, sudi im, takav dogovor je i Hrvatska imala sa Srbijom”.

Pupovcu je naravno najviše do Srbije. Opomenuo je vrag zna koga u Zagrebu: „Sabor je 2011. donio izjavu da ne će blokirati Srbiju kako je nas blokirala Slovenija. Ovu stvar moramo uzeti ozbiljno…“

Zatim je nadodao i hrvatsku  krivnju zato što „odbijamo suradnju s BiH“. Na što li je mislio, vrag bi ga znao. Valjda je mislio da ćemo blokirati i BiH u pristupanju Europskoj uniji, kao što bi se moglo dogoditi, ako bi odlučivao predsjednik Milanović.

Povrh svega, Pupovac drži lekciju Hrvatskoj da je „to pitanje (??) važno sa stajališta međunarodnih zakona, humanitarnog prava, nekoga tko ima obveze iz pristupnog ugovora EU, koje ne ispunjava, ne surađuje u regiji, teško da može imati uvjerljivu argumentaciju da nekome kaže ‘pazi se.“

Na koje „pitanje“ Pupovac misli? A-ha: Napori „koje smo ulagali, da dođe do susreta, a nema ga od 2018.“ nisu dali ploda. Koji to napori? Pa napori „da Hrvatska doprinese europeizaciji prostora jugoistoka Europe“. Dakle, Hrvatska je kriva i zato što se „jugoistok Europe“ nije europeizirao. Kako je ona za to kriva, zapitao bi se svatko razuman. – Tako što „se postavlja kao neka vrsta tutora i ucjenjivača“. I dodaje: „to treba promijeniti”!

Da ne bi bilo zabune, on hrvatsku javnost podsjeća da „nije jedna strana kriva, krive su obje jer nemaju hrabrosti da naprave što je potrebno, a ista je stvar s ratnim zločinima“.

Eto, izjednačio je  i hrvatsko-srpsku krivnju. Za sada. Ako se ovako nastavi, krivnja će uskoro biti isključivo hrvatska. Kao i  prije brutalno JNA-srpske agresije 1991.

I ne samo to. On opominje da se Hrvatska „ovakvim“ ponašanjem „može kompromitirati na tom pitanju jer odbija suradnju na stvari u kojoj joj je dano da postane članica EU-a“. Drugim riječima, Hrvatska bi mogla izgubiti povjerenje EU-a, a možda biti i vraćena natrag u čekaonicu. Pa bi ju Srbija mogla stići, a zacijelo i prestići.

Što drugo reći nego ovo: od Sanadera do Plenkovića jako smo daleko dogurali. Točnije, Pupovac i srpska drskost dosegnuli su ne samo regionalne, nego i „europske“ razmjere.

Ako ni to što je danas demonstrirao Pupovac nije dovoljno da Plenkovićev HDZ zatraži trenutno raskidanje koalicije s partnerom koji grubo, bahato i bezobrazno optužuje Hrvatsku u interesu oduvijek takve Srbije, to znači da su i dezerter Plenković i nekoć junački HDZ pretvorili Hrvatsku u otirač za srpske opanke!

 

Šiljo/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)