U Ukrajini u tri mjeseca poginulo Rusa kao u devet godina rata u Afganistanu

Vrijeme:2 min, 2 sec
U tri mjeseca otkako je Rusija napala Ukrajinu, ruske snage pretrpjele su gubitke usporedive s gubicima Sovjetskog Saveza tijekom devetogodišnjeg rata u Afganistanu, objavilo je britansko ministarstvo obrane u najnovijem izvještaju vojnih obavještajaca.

Kombinacija “loše taktike, ograničene podrške iz zraka i manjka fleksibilnosti” te pristup zapovijedanju kojeg karakterizira “spremnost na ponavljanje pogrešaka” doveli su do visokih gubitaka, navodi se u jutrošnjem izvještaju britanskih obavještajaca.

 

Rusi nastavljaju gomilati gubitke u ofenzivi na Donbas, dodaje se.

Ruska javnost je u prošlosti pokazala da je osjetljiva na gubitke u ratovima. Kako se gomilaju gubici u Ukrajini, to će postati još očitije, a nezadovoljstvo javnosti ratom moglo bi porasti, baš kao i spremnost da se to javno kaže, stoji u izvješću.

Zelenskij: Na istoku dnevno umire do 100 Ukrajinaca

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij objavio je da svakog dana u borbama na istoku zemlje pogine od 50 do 100 Ukrajinaca. Po svemu sudeći, govorio je o vojnim žrtvama sukoba.

Najteže borbe ovih dana vode se oko gradova Sjeverodonjecka i Lisičanska u Luhansku, jednoj od dvije regije koje čine pokrajinu Donbas na istoku zemlje, koju Rusi pokušavaju osvojiti.

Sergej Gaidai, guverner Luhanska, u televizijskom intervjuu rekao je da Rusija koristi “taktiku spaljene zemlje” te da je Sjeverodonjeck pod napadima “iz četiri različita smjera”. No tvrdi da ruske snage nisu uspjele ući u grad.

Dopisnica Guardiana Emma Graham-Thompson navodi kako Ukrajina dosad nije bila naročito transparentna što se tiče vlastitih vojnih žrtava i dodaje kako činjenica da Zelenskij otvoreno govori o brojkama koje znače da je u zadnjih mjesec dana na istoku zemlje ubijeno 3000 Ukrajinaca pokazuje koliko su brutalne borbe koje se vode.

“Putin nije postigao puno, treba mu pobjeda u Donbasu”

Bivši zapovjednik britanske vojske, umirovljeni general Richard Dannatt u razgovoru za Sky News komentirao je situaciju u Ukrajini.

Kaže da se odlučujuća borba trenutno vodi u regiji Donbas na istoku Ukrajine, dodajući da se borba za grad Sjeverodonjeck intenzivira.

“Vladimir Putin dosad nije postigao puno u ovom ratu i zato vrlo snažno osjeća da mora ostvariti neku vrstu pobjede. U njegovom umu to vjerojatno znači potpunu kontrolu nad regijom Donbas”, rekao je Dannatt.

“Iako ruske snage ostvaruju mali napredak, to im neće donijeti pobjedu u ratu”, dodao je general.

Govoreći o situaciji u razorenom gradu Mariupolju, Dannatt je rekao: “Očekivalo se da će Mariupolj pasti, što znači da su Rusi sad ostvarili cilj stvaranja kopnenog koridora od Krima preko Mariupolja do Donbasa.”

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara