Britanci objavili novu kartu, primjetna velika promjena kod Harkiva

Vrijeme:1 min, 19 sec

Britansko ministarstvo obrane objavilo je danas poslijepodne novu ratnu kartu događaja u Ukrajini. Na današnjoj karti vidljiva je velika promjena.

Naime, široko područje oko Harkiva, drugog najvećeg ukrajinskog grada, još jučer je bilo označeno kao poprište borbi. Danas je jedan širok prostor istočno i sjeverno od grada označen kao ukrajinski teritorij. Drugim riječima, Britanci su sad i službeno na karti zabilježili ukrajinsku protuofenzivu na ovom području, koja traje već danima, prenosi Index.hr.

 

Prema ovoj karti, a posebno prema informacijama s terena, ruske snage potisnute su tik do ruske granice.

Ostatak bojišta ne bilježi značajnije promjene.

Ministarstvo obrane Velike Britanije objavilo je ranije danas i novo izvješće o ruskoj invaziji na Ukrajinu.

U njemu se navodi kako su ukrajinske snage nastavile protunapad sjeverno od Harkiva i ponovno zauzele nekoliko gradova i sela prema ruskoj granici.

“Rusko stavljanje operacija u Donbasu kao prioriteta ostavilo je snage u oblasti Harkiv ranjivima na mobilne i visokomotivirane ukrajinske snage koje su u protunapadu. Unatoč uspjehu Rusije u okruživanju Harkiva u početnim fazama sukoba, ona je navodno povukla jedinice iz regije kako bi reorganizirala i obnovila svoje snage nakon velikih gubitaka”, kažu britanski obavještajci u izvješću.

“Nakon što se rekonstituiraju, ove će se snage vjerojatno rasporediti na istočnu obalu rijeke Siverskij Donec kako bi stvorile blokadu za zaštitu zapadnog boka ruskih snaga i glavnih puteva opskrbe za operacije u blizini Izjuma”, dodaju.

Na kraju kažu i kako je povlačenje ruskih snaga iz Harkivske oblasti prešutno priznanje nesposobnosti Rusije da zauzme ključne ukrajinske gradove, gdje je očekivala ograničen otpor stanovništva.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.