A. Beljo: Tihi genocid nad Hrvatima u BiH

Vrijeme:6 min, 22 sec

Razgovori neugodni o zakazanim novim općim izborima u BiH po unaprijed odlučenom starom zloćudnom izbornom zakonu

Usrijedu 4. svibnja 2022. godine Središnje izborno povjerenstvo (SIP) BiH je raspisalo iduće opće izbore za 10. listopada 2022. godine poslije višemjesečnih iscrpljujućih razgovora o budućnosti BiH kao države, bez posebnih uvažavanja stajališta njenih konstitutivnih naroda, ali uz odlučujuću posredničku ulogu tzv. međunarodnih „posrednika“ koji su bili dužni osigurati nepristranost u pregovorima. Na kraju se ispostavilo da stvarnih pregovora nije niti bilo jer od samog početka nisu definirane pregovaračke pozicije sudionika u pregovorima i njihove uloge u postizanju pravednih, demokratskih i zadovoljavajućih rezultata za stabilnost i mir u BiH, za sva tri konstitutivna naroda.

Osnovni postulat svakog demokratskog ustroja u društvu jest da svaki sudionik bira svoje predstavnike koji će ga suvereno predstavljati u pregovorima s drugima – bez toga ne može biti riječi o ravnopravnosti koja je preduvjet bilo kakvom zajedničkom suživotu.

BiH

Već od samoga Daytona pozicija hrvatskog naroda je bila nejednaka s namjerom da krvavi rat bude zaustavljen, a pregovori pojednostavljeni računajući na buduću konstruktivnu suradnju Bošnjaka i Hrvata što se nije događalo ponajprije zbog neprincipijelne, nedemokratske i poražavajuće uloge predstavnika međunarodnog establishmenta koji su umjesto potpore pravednim i pomirujućim rješenjima unosili razdor i nemir.

Kulminacija takvih zbivanja dogodila se prije 20 godina kada je visoki predstavnik Wolfgang Petritsch nametnuo promjene Ustava i izbornog zakona kojim je omogućio da Bošnjaci mogu birati predstavnike hrvatskog naroda u Federaciji BiH i time pretvorio FBiH u bošnjački entitet bez stvarnog sudjelovanja hrvatskog konstitutivnog naroda.

Ovom prigodom ne želim ni spominjati o položaju Hrvata u drugom BiH entitetu, Republici Srpskoj, jer su tamo još u ratu 1992.-1995. Hrvati svedeni na marginu, a Dayton je to prešutno i ozakonio.

Erozija zločina protiv Hrvata u FBiH doživjela je svoj vrhunac kada su po takvom izbornom zakonu Bošnjaci „izabrali“ Hrvatima svoga predstavnika (od 2006. do 2014. i od 2018. do 2022.) u Predsjedništvu BiH! Taj isti scenarij ponovio se i na još dvojim općim izborima, dakle ukupno dvanaest godina institucionalnog nasilništva!!

Razgovori (jer ih ne možemo nazvati pregovorima) oko promjena izbornog zakona za opće redovne izbore u BiH u 2022. godini pretvorili su se u višemjesečne sapunice koje su se pretvarale u beskorisna nadmudrivanja i zamagljivanja osnovnog cilja pregovora u svrhu postizanja pravednog i optimalnog rješenja za budućnost BiH kao države triju konstitutivnih naroda, Hrvata, Bošnjaka i Srba. Budući da postoje mnogi primjeri takvih višenacionalnih država u Europi i svijetu koje uspješno funkcioniraju, bilo bi logično uzimanje za primjer jedne od njih i njenog ustrojstva za početak uspješnog funkcionalnog ustrojstva BiH?!

Dayton

To se nažalost nije dogodilo niti se događalo u prošlosti od potpisivanja Daytonskog sporazuma već je išlo u potpuno krivom smjeru u posljednjih dvadeset godina, a postalo je katastrofalno u zadnjih dvanaest s namjerom pogoršanja na nadolazećim izborima i poslije njih.

Ni najosnovniji preduvjeti za održavanje idućih izbora nisu stvoreni, niti je bilo koja nepravda i neregularnosti dosuđene na domaćim i međunarodnim sudovima provedena.

Ali što je onda bila konstanta navedenih razgovora??

Činjenica je da je odmah u početku „pregovora“ o izbornoj reformi pregovaračka delegacija iz Sjedinjenih Američkih Država (State Department) zauzela čvrsti stav, kao uostalom i u vrijeme triju prošlih izbora da, ako ne uspiju dogovori između predstavnika triju konstitutivnih naroda, onda će se izbori održati po postojećem izbornom zakonu!

Pa to se upravo i dogodilo zahvaljujući izvanjskim sudionicima „pregovora“, a ključni i najtvrđi pregovarač bio je Bakir Izetbegović, predsjednik SDA i ujedno predstavnik bošnjačkog naroda, a čvrsti oslonac mu je bila garancija da će u slučaju neuspjelih pregovora izbori biti održani po postojećem zakonu!

Apsurd! Nagrada za postignuće neuspjelih pregovora sa sto postotnim dobitkom!

Izetbegović

Bakir Izetbegović s ostalim bošnjačkim strankama slavi njemu poklonjeni trijumf i obećanje da će konačno eliminirati legitimne predstavnike iz pozicija vlasti u FBiH i BiH (prvenstveno u Domu naroda i Predsjedništvu BiH).

U sarajevskim bošnjačkim političkim krugovima odluka SIP-a o raspisivanju izbora otvoreno se slavi kao poraz hrvatskih stranaka okupljenih oko Hrvatskog narodnog sabora. Pismo predsjednika Hrvatskog narodnog sabora BiH Dragana Čovića vezano uz provedbu zaključaka s izbornog sabora HNS-a tumači se kao otvorena prijetnja i protudaytonska aktivnost te se prizivaju međunarodne sankcije protiv čelnika HDZ-a i Hrvatskog narodnog sabora BiH. Radi se, naime, o pismu koje je gosp. Čović uputio međunarodnim dužnosnicima.

Pregovori o izbornoj reformi u najvećem dijelu hrvatske javnosti BiH u RH i brojnom hrvatskom iseljeništvu shvaćen je kao posljednji pokušaj da se u sadašnjoj organizaciji BiH osigura jednakopravnost Hrvata s druga dva naroda. Kako se to nije ostvarilo, hrvatska politika u BiH nalazi se pred daljnjom borbom za ravnopravnost i opstanak hrvatskog naroda u BiH.

Entitet Federacije BiH je prvi na potezu stvaranja islamske države u Europi koju je zagovarao i njen ustroj napisao otac Bakira Izetbegovića Alija Izetbegović, prvi predsjednik Predsjedništva BiH (1992.- 1996.) u svojoj knjizi Islamska deklaracija objavljenoj 1970. u Sarajevu.

Islamska deklaracija

Zašto neki iz svijeta koji se bore protiv takvih Islamskih država, s totalitarnim i represivnim režimima u svijetu koji ne priznaju civilne zakone demokratskih pravnih država nego isključivo svoje religijske zakone, odobravaju takva nastojanja u FBiH, a od Hrvata traže ni manje ni više nego da sami potpišu vlastitu osmrtnicu! Na kraju nam se još i prijeti ako to ne napravimo! Ne vidim na kojem dijelu kugle zemaljske bi postojao narod s tolikom dozom mazohizma.

S druge strane teško su razumljive negativne reakcije na pismo predsjednika HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora Dragana Čovića koje je uputio međunarodnim dužnosnicima u kojem se očitovao o vjerojatnim poraznim posljedicama po Hrvate kao konstitutivni narod.

Na navedeno pismo se oglasilo britansko veleposlanstvo u BiH koje upozorava da – svakog političkog aktera koji razmatra ili prijeti jednostranim potezima suprotno zakonskom i ustavnom poretku ove zemlje podsjećamo da je to put koji će voditi samo povećanoj izolaciji i da je takvo djelovanje suprotno interesima građana ove zemlje. (?!)

U isto vrijeme američko veleposlanstvo poručuje da su „prijetnje daljnjom podjelom BiH antidaytonske, destabilizirajuće i suprotne s euroatlantskim putem BiH“?!

Što se tiče prijedloga predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića da se u interesu zaštite hrvatskog naroda, prigodom namjeravanog zahtjeva Finske i Švedske za prijam u NATO, postupi tako da to bude uvjetovano i promjenom izbornog zakona u BiH, jer Hrvatska ima pravo veta kao članica NATO-a. To je u svakom slučaju, zbog svega dosad navedenog u ovome članku, ostala jedina mogućnost da se ta jedino moguća promjena zaštite hrvatskog naroda u BiH može sada ostvariti, a ako je fizički opstanak jednoga naroda ugrožen, onda po svim vrijedećim svjetskim standardima i moralnim i civilizacijskim dostignućima XXI. stoljeća, svaki narod pa i hrvatski ima pravo na uporabu svih civilizacijski dopuštenih sredstava u obrani svoga opstanka.

Hravti BiH

Traženjem zaštite za vlastiti opstanak ne ugrožava nikoga pa naravno ne niti Finsku ni Švedsku u njihovim nastojanjima da postanu članice NATO-a, a njihovo prethodno priznanje konstitutivnom hrvatskom narodu na opstanak u BiH ne pravi na njih i ostale članice NATO-a nikakav nerazuman zahtjev. Traži se samo potpora za opstanak Hrvata kao konstitutivnog naroda u Bosni i Hercegovini.

Bez korištenja ove mogućnosti sve daljnje moguće rasprave o istom predmetu završavat će po prethodnim scenarijima koje prema mnogim prognozama hrvatski narod neće doživjeti ni preživjeti. S kime će onda zagovarači budućih pregovora razgovarati, u ime koga, o čemu i za koga? Dakle, poslije boja kopljem u ledinu!

Nisu li nažalost sve ove zakulisne igre cilj zagovornika tihog genocida nad Hrvatima u BiH kojem treba samo izmisliti bezbolniji naziv?

Nadamo se da će u toj idućoj borbi Hrvata u BiH i hrvatska milijunska zajednica u SAD-u na idućim njihovim parlamentarnim i predsjedničkim izborima znati kome će povjeriti svoje glasove u interesu zaštite naroda svojih predaka.

 

Ante Beljo/predsjednik Hrvatskoga žrtvoslovnog društva/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)