Anđelković: Zapad nije dopustio okretanje Crne Gore prema Srbiji

Vrijeme:2 min, 28 sec

 

Izbor Dritana Abazovića za novog predsjednika vlade Crne Gore nastavak je politike Mile Đukanovića, predsjednika države i Demokratske partije socijalista, uz određene prilagodbe sadašnjoj stvarnosti. Novu vlast formirao je Zapad. Ona ne će biti toliko protusrpska i ne će mijenjati postojeće geopolitičke odnose. Te ocjene iznio je srbijanski politički analitičar Dragoljub Anđelković Tanjugu, a prenijela ih beogradska Politika.

 

„Zapadna središta moći žele da se nastavi politika Đukanovića bez Đukanovića. Svjesni su da je on kriminalizirao Crnu Goru povrh svake mjere i to se mora ukloniti, no oni ipak ne žele da se u geopolitičkoj sferi i domeni odnosa u regiji išta promijeni. Abazović je ta vrsta rješenja, on će nastaviti takvu politiku.”

Abazović se u parlamentu oslanja na svega 16 od ukupno 81 zastupnika, ali mu kao neformalni dio parlamentarne većine uvjerljivu prevagu donosi Đukanovićeva stranka DPS te njoj bliski SDP, o kojima će ovisiti prihvaćanje vladinih politika u parlamentu. Anđelković zbog toga procjenjuje da se Đukanović „na pola vratio“ – nova vlada ne će moći učiniti ništa što je izravno protiv njegova interesa.

Đukanovića se općenito smatra političarem i državnikom koji je tijekom posljednjih 30 godina bio upetljan u političku korupciju i organizirani kriminal, no on ni za što nije kazneno odgovarao. Politički se postavio odlučno na stranu suverene Crne Gore, uspio da se ona osamostali od Srbije, uđe u NATO i uđe u proces pridruživanja EU-u. Sljedeće godine istječe mu mandat predsjednika. Njegov je plan, kako su analitičari procijenili još prije nove godine, mjesto predsjednika stranke dotad predati nekomu drugom, dočekati redovni kraj mandata na mjestu državnog poglavara te se tada, pošteđen istraga i optužnica, povući u političku mirovinu.

„Zapad, koji je i formirao ovu vlast“, kako tvrdi Anđelković, misleći na Abazovićevu vladu, ne će dopustiti Đukanoviću previše se miješati u aktualnu politiku jer je svjestan „da je građanima dosta Đukanovića“. Novo stanje državne vlasti bit će „neka vrsta kompromisa između nekadašnje Đukanovićeve politike i politike koja je prilagođena sadašnjoj realnosti”. Na području geopolitike to će biti Đukanovićeva politika, a u unutarnjim odnosima vlada će se ipak truditi da Crna Gora bude manje kriminalizirana, ali bez kažnjavanja kriminala iz prošlosti, te da vodi manje „protusrpsku politiku“ zato što bi  to narušavalo unutarnju stabilnost Crne Gore.

„Mi smo se nadali da će doći do velikog preokreta i okretanja Crne Gore prema Srbiji kada je pao Đukanović, ali Zapad to nije dopustio. Zato Srbija treba staviti naglasak na potporu srpskoj zajednici da se što više poboljšaju prava Srba u Crnoj Gori, a u narednoj fazi već ćemo vidjeti kako ćemo graditi regionalne odnose”, bio je otvoren Anđelković.

Po njegovu mišljenju, promjena na čelu crnogorske vlade (Abazović je etnički Albanac) ne će se bitno odraziti na položaj Kosova. „Albanci već lobiraju posredstvom mnogo ozbiljnijih faktora i imaju potporu i Amerikanaca tako da njima Abazovićeva potpora ne znači mnogo. Nije Crna Gora sila da bi Abazović mogao pridonijeti interesima Kosova. To već rade London, Washington i slična središta moći”.

 

Tanjug/politika.rs/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)