Putin faktički izjavio da priznaje Republiku Kosovo

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

Srbijanski diplomat Srećko Đukić izjavio je u srijedu, 27. travnja da je ruski predsjednik Vladimir Putin izjavom kako se samoodređenje i nezavisnost Donjecke i Luganske narodne republike (DNR i LNR) pravno temelje na kosovskom presedanu faktički izjavio da priznaje samostalnost i nezavisnost Kosova.

Putin je dan prije toga na sastanku sa glavnim tajnikom UN-a Antoniom Guterresom izjavio da su samoproglašene DNR i LNR postale nezavisne po analogiji s odlukom Međunarodnog suda o situaciji na Kosovu, koju su, kako je rekao, svi poduprli. „Faktički Putin je izjavio da priznaje samostalnost i nezavisnost Kosova i sve što je Kosovo sa svojim sponzorima za to učinilo“, rekao je agenciji Beta Srećko Đukić, bivši veleposlanik Srbije u Minsku i član Foruma za međunarodne odnose.

Presedan se, tvrdi on, priznaje kao dio međunarodnog prava. „Tim jučer iznesenim faktima treba dodati da se ruska strana 2008. pozivala na kosovski presedan u slučaju proglašenja nezavisnosti i priznavanja Južne Osetije i Abhazije od strane Moskve“. Te dvije pokrajine faktički su se odcijepile od Gruzije, uz rusku vojnu i političku pomoć, ali ih ne priznaje nijedna druga država osim Rusije.

„Ovim potezom Moskva je učinila vjerojatno odlučujući korak u priznavanju Kosova i svakako u olakšavanju pozicije za njegovo rješavanje Washingtonu i cijelom Zapadu“, rekao je Đukić. Beograd, dodao je, kao i toliko puta ostaje povijesnom kolosijeku nerazumijevanja interesa i odnosa velikih, slijepo slijedeći politiku dvaju ili triju stolaca, no takva politika na kraju se pretvori u „nojevsku“ politiku.

 

danas.rs/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)