ČOVIĆ: Blokada institucija dobiva novu formu od onih koji su se kleli u institucije, sutra sjednica s istim dnevnim redom

Vrijeme:2 min, 34 sec

Danas je otkazana sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH o izmjenama Izbornog zakona jer se vodeća bošnjačka stranka odlučila na potez blokade institucija kako bi spriječila mogućnost otklanjanja majorizacije Hrvata u BiH.

Nakon toga se medijima obratio Dragan Čović (HDZ), koji je bio supredlagač izmjena Izbornog zakona.

– Uvjeren sam da ovo što su kolege iz dijela bošnjačkih stranaka uradile kao blokadu institucija BiH i blokadu rada parlamenta na način na koji duže vrijeme nije viđen u institucijama izvršne i zakonodavne vlasti. Za sutra smo zakazali sjednicu s istim dnevnim redom. Pokušavali smo još od Sporazuma iz Mostara, prije dvije godine, napraviti dogovor da dođemo do toga da imamo legitimno predstavljanje, uz to se na zahtjev Kluba Bošnjaka, razgovaralo i o funkcioniranju Federacije – rekao je Čović.

Podsjetio je da su više puta informirali medije kako su jako blizu dogovora.

– Kad bi razgovarali imali smo jasno očitovanje da nije dobro da Hrvatima Bošnjaci biraju člana Predsjedništva BiH. Vrlo jasno je da se želi ovladati federacijom od strane SDA. Mislim da je najbolja ilustracija kada je kolega Izetbegović rekao da je potpisao Sporazum u Mostaru da bi riješio dio problema, stav hrvatske strane je vrlo jasan, dosljedno poštivanje ustava i države BiH, a možemo ga mijenjati kroz institucije BiH – poručio je Čović, prenosi Avaz.

Kaže da se neće dovesti u situaciju da mijenjaju Ustav na štetu BiH i da su čak prihvatili izmjene Ustava koje su predložili predstavnici međunarodne zajednice.

– SDA želi izabrati i člana Predsjedništva i ovladati Domom naroda. Žao mi je kad sam čitati obrazloženje od SDA da izvan poslovnika otkažem ovu sjednicu, oni žele zadržati status quo. Vodili smo raspravu s predstavnicima međunarodne zajednice i bošnjačkom stranom i uspjeli sačuvati svoju poziciju u državi BiH. Jasno je, blokada institucija dobiva novu formu od onih koji su se kleli u institucije i druge optuživali za to – naveo je.

Kako je naveo, SDA je izvor svake krize u BiH.

Podsjećamo, izmjenama Izbornog zakona BiH, koji je predložio HDZ BiH provodi se presuda Ustavnog suda BiH, u predmetu Ljubić koja nalaže da i Hrvati u BiH mogu izabrati člana Predsjedništva BiH i sve izaslanike u hrvatski klub Doma naroda, čime bi bila prekinuta praksa da Bošnjaci biraju dva člana Predsjedništva BiH, te jednu trećinu izaslanika u hrvatski klub Federalnog doma naroda.

Međutim, bošnjačka strana,odnosno SDA odlučila se na blokadu rada državnih institucija odnosno Doma naroda PS BiH kako bi spriječila spomenute izmjene Izbornog zakona.

Predsjednik SDA, Bakir Izetbegović, medijima je kazao da se stranka kojoj je na čelu na potez blokade Doma naroda odlučila kako bi spriječila usvajanje nakaradnog Izbornog zakona.

– Radi se o zakonu koji je u koliziji s Ustavom i oko kojeg nema dogovora, zakon koji nije prošao kroz Interresornu grupu, zakon koji će onemogućiti implementaciju presuda suda za ljudska prava i koji ignorira preporuke OSCE-a koji će jamčiti integritet izbora. Ukoliko bi zakon prošao, a prošao bi glasovima HDZ-a i SNSD-a… Mi iz SDA smo odlučili da zaustavimo donošenje ovog nakaradnog zakona i ne dođemo na sjednicu – kazao je Izetbegović.

 

R. I./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.