LIVNO Obilježena 30. obljetnica obrane Livna i livanjskog kraja

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

Središnja proslava 30. obljetnice obrane Livna i livanjskoga kraja započela je svečanim mimohodom s Trga Domovinskog rata do Narodnog sveučilišta u znak sjećanja na sve poginule branitelje.

„Ovo je svečanost svih livnjaka. Na današnji dan svatko na poseban način evocira uspomene i promišlja o ne tako davnoj povijesti našega kraja . Često do uspijeha i do slobode prođemo preko i ne tako ugodnih putova“, bile su to uvodne riječi svečane sjednice u Narodnom sveučilištu u Livnu.

Svečanoj sjednici uz predstavnike braniteljskih udruga kao i drugih vjerskih zajednica, te predstavnike ostalih razina vlasti nazočili su i ministri u Vladi Hercegbosanske županije: Gordana Nakić, Draško Dalić, te Mario Lovrić, predsjednik Skupštine Hercegbosanske županije, Jozo Ćosić, gradonačelnik grada Livna, Darko Čondrić, predsjedatelj Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH dr. Dragan Čović, zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma PS BiH, Borjana Krišto.

Također, svečanoj sjednici nazočio je i predsjednik Republike Hrvatske, Zoran Milanović koji je, uz ostalo, reka „Prije 30 godina ovdje se hrabrošću i vještinom rijetkih branila hrvatska Bosna i Hercegovina, europska Bosna i Hercegovina, pa na neki način – bez obzira na to što je već na snazi bilo Sarajevsko primirje – i hrvatska obala. To je nešto što Hrvatska ne može zaboraviti“.

Gradonačelnik Livna, Darko Čondrić na sjednici pozdravio je sve nazočne branitelje, obitelji poginulih i nestalih, članove udruga branitelja, sve nazočne, te političko vodstvo Hrvata iz BiH i Republike Hrvatske. Prisjetio se travnja 92. godine, te iskazao osjećaj zahvalnosti i ponosa, kada se pokazala hrabrost i odvažnost u obrani livanjskog kraja.

„Cijeneći žrtvu branitelja moramo danas osigurati bolju budućnost mladima u Bosni i Hercegovini i Livnu“, poručio je, među ostalim, gradonačelnik Čondrić.

Po završetku svečane sjednice ispred Spomenika poginulima za slobodu hrvatskog naroda položeni su vijenci i upaljene svijeće

 

hms.ba/ https://hms.ba//Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)