GRAD JOŠ NIJE PAO U tijeku žestoka bitka za Mariupolj

Vrijeme:56 sec

 

U Mariupolju, gradu na jugu Ukrajine, prije rata je živjelo oko 400.000 ljudi. Ruska invazija pretvorila ga je u ruševine. Procjenjuje se da su u gradu ubijene tisuće civila, a deseci tisuća ne mogu pobjeći iz opkoljenog grada.

Glasnogovornik ukrajinskog ministarstva obrane Oleksandr Motuzjanik rekao je da ruske snage još uvijek nisu potpuno osvojile Mariupolj.

“Situacija u Mariupolju je izuzetno teška. Upravo se vode žestoke borbe. Ruska vojska neprestano zove nova pojačanja kako bi osvojila grad”, rekao je Motuzjanik.

Azov i marinci drže se u golemoj čeličani

Ako Rusi uspiju osvojiti Mariupolj, što se čini sve izglednijim, bit će to prvi veliki ukrajinski grad koji je pao u ruske ruke.

Rusko ministarstvo obrane ranije je reklo da su zauzeli čeličanu Iljič, ali to još uvijek nije potvrđeno. Vjeruje se da se preostali branitelji Mariupolja, ukrajinski marinci i pukovnija Azov, drže u Azovstalu, još jednoj golemoj čeličani.

Obje čeličane su u vlasništvu Metinvesta, kompanije najbogatijeg ukrajinskog poslovnjaka, koja je ključna za industriju istočne Ukrajine. Metinvest je jučer za Reuters poručio da neće dozvoliti da njegovi pogoni funkcioniraju pod ruskom okupacijom.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)