PRECIZNA TUMAČENJA- Nacionalizam, preglasavanje, mržnja i strah paravan su za korupciju u BiH

Vrijeme:3 min, 10 sec

 

Klasični pokušaj odvlačenja pozornosti s velikih afera je igranje na kartu međunacionalnih netrpeljivosti koja, nažalost, postaje dio svakodnevice i nepopravljivo truje odnose

Visoki dužnosnik State Departmenta Gabriel Escobar, posebni izaslanik predsjednika Joe Bidena za zapadni Balkan, iznio je nekoliko preciznih tumačenja stanja u Bosni i Hercegovini tvrdeći kako se godinama igra i na kartu nacionalističkih planova kako bi se prikrile brojne korupcijske afere od kojih je tek nekoliko njih došlo do sudskih procesa. Svejedno, pri tome je američki diplomat krajnje nekritički hvalio aktualni Daytonski sporazum, ali i zanemario klimu proizvodnje međunacionalne mržnje. – Problem su neodgovorno vodstvo, korupcija, političari koji inzistiraju ostati na vlasti pod svaku cijenu – rekao je izaslanik vlade američkog predsjednika Joea Bidena.

Okovi BiH

”BiH je iznimka iz svih dobrih vijesti o zapadnom Balkanu”, prema neovisnim analizama, jedna je od najkorumpiranijih zemalja u Europi. Unatoč tome što se BiH nalazi u izbornoj godini, korupcija ne da nije glavna tema vladajućih, već ni oporbenih, pa čak ni lažnih građanskih stranaka. Glavne poruke koje su mogu čuti još uvijek se upućuju na razini šovinizma i ponižavanja drugih naroda, osporavanja njihovog identiteta, proglašavanja manjinom – te najavama kako će se na sljedećim izborima obračunati s njima. Kao u lošem niskobudžetnom filmu, iste teze ponavljaju dobar i loš policajac kako je najveći “problem Bosni” upravo u činjenici da su tri naroda ravnopravna i konstitutivna. Te “okove” valja ukinuti, a istodobno ustrajavanje na korupcijskim aferama i pokazivanjem kako je najveći neprijatelj svakoga od naroda i građana korupcija izostaje. A izostaje jer ne donosi glasove na izborima u tako naelektriziranome ozračju.

Najviše afera na leđima nosi upravo Stranka demokratske akcije (SDA) čiji se predsjednik Bakir Izetbegović s probošnjačkom oporbom SDP-om, NS-om, DF-om bori samo radikalizmom pa je uspješno srušio i razgovore o izbornoj reformi. Da je pristao na bilo kakvo rješenje, istodobno bi bio proglašen nacionalnim izdajnikom. Plan stvaranja bošnjačke državice stalno se potencira nametanjem predstavnika Hrvatima u Domu naroda, ali i Predsjedništvu BiH. Da je kojim slučajem postignut dogovor, Izetbegovića bi se uz afere “Respiratori”, “Asim” i drugih, posve sigurno pretvorilo u najvećeg izbornog gubitnika na predstojećim općim izborima. A respiratori su jedna od beskrupuloznijih afera od završetka rata u BiH. Radilo se o nabavi 100 respiratora kineskog proizvođača koji su u BiH stigli krajem travnja 2020., a vještačenjem je Tužiteljstvo utvrdilo da njihovo korištenje izaziva smrtne ishode u odjelima intenzivne njege. Usto, ovi su respiratori nabavljeni po višestruko većoj cijeni nego što su bile cijene drugih uređaja zapadnih proizvođača koji su daleko kvalitetniji. Tijekom postupka otkriveni su deseci dokumenata iz kojih je vidljivo da su visoki vladini dužnosnici, ponajprije suspendirani šef Civilne zaštite FBiH Fahrudin Solak te premijer Fadil Novalić, pogodovali kompaniji “Srebrena malina” Fikreta Hodžića. Na taj je način oštećen proračun i omogućeno stjecanje protupravne imovinske koristi koja bi bila podijeljena između pripadnika skupine u kojoj su oni bili uključeni. Još jedna afera koja je izazvala dosta potresa u redovima SDA, pa i raskola, vezana je uz oznaku “Asim”, što je sinonim za klasičnu korupciju i pogodovanje. Radi se, naime, o audiozapisu koji svjedoči kako stvari u BiH funkcioniraju.

Provode se istrage

Među optuženima su visoki dužnosnici SDA Asim Sarajlić, Sabahudin Delalić i Muhamed Šehović koji se terete zbog kaznenog djela davanja dara i drugih oblika koristi. Snimljeni su dok se dogovaraju o namještanju stranačkih utakmica za jedno zapošljavanje. No, na toj snimci spomenut je i šef sigurnosne službe Osman Mehmedagić Osmica.

S jednom konkretnom aferom bori se i srpski član BiH Predsjedništva Milorad Dodik, a tiče se kupnje nekretnine, odnosno vile na Dedinju u Beogradu. Radi se o još uvijek o istrazi koja u Tužiteljstvu BiH traje od 2016. godine otkada se provjerava kako je i je li Dodik dobio kredit u Pavlovića banci s kojim je kupio ovu nekretninu.

Zoran Krešić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)