Bidenov izaslanik: Ukrajinska kriza neće se preliti na BiH

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Rat u Ukrajini ne može se preliti i na BiH, a Hrvatska je primjer pametne energetske politike, rekao je u ponedjeljak posebni izaslanik američke vlade za zapadni Balkan Gabriel Escobar.

Escobar je na Američko-hrvatskom forumu rekao kako „ne misli da se” ukrajinska kriza može prenijeti na hrvatsko susjedstvo jer je ona dovela do vraćanja europskog fokusa na rješavanje kriza u svojoj okolini.

Rat u Ukrajini doveo je i do toga da države kandidatkinje za članstvo u Europskoj uniji „proaktivno iskazuju solidarnost” sa zapadnim vrijednostima, rekao je Escobar, navodeći činjenicu da je Srbija na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda početkom ožujka osudila rusku invaziju, što je „seizmička promjena”.

Escobar je kazao kako ipak Srbija nije najteža tema o kojoj priča s drugim zemljama susjedstva, jer tu ‘titulu’ odnosi BiH.

SAD i Srbija imaju 140 godina odnosa, a Beograd je „svo to vrijeme bio blizak partner” Washingtonu, primjerice u dva svjetska rata, naveo je.

Danas je pitanje kako privući Srbiju zapadnim demokratskim državama među kojima je „uvijek bila i gdje pripada”, naglasio je Escobar, pa dodao da se proces integracije usporio tijekom vladavine Slobodana Miloševića koja je obilježena „lošim upravljanjem”.

Američki izaslanik vjeruje da će „iduća generacija Srba” biti sklonija Europi, a kao dokaz naveo je da oni „glasaju nogama” time što emigriraju u Europu i SAD-a, a ne u Kinu i Rusiju.

Bosna i Hercegovina

Escobar smatra kako BiH, za koju u javnim nastupima ponavlja da nema etnički, nego problem korupcije, predstavlja najveći izazov na zapadnom Balkanu te da je riječ o zemlji gdje su „obećanja zapada bila najmanje ispunjena”.

Nije htio izravno reći je li optimist da će se ove godine u toj zemlji, u kojoj se odugovlače pregovori o izbornoj reformi, održati izbori, izrazivši nadu da će se to ipak dogoditi.

Escobar ključnim smatra uspostavu funkcionalne vlasti u BiH koja će se boriti s korupcijom, privlačiti investicije i stvarati uvjete za mlade, no naglasio je da je BiH suverena država i da politička volja mora stići iznutra.

„Mi ih moramo ohrabriti, no njihova je odgovornost da pronađu rješenja”, rekao je o tamošnjim političkim čelnicima.

Hrvatska kao dobar saveznik

Izaslanik vlade američkog predsjednika Joea Bidena rekao je da je Hrvatska „uvijek tu” u odnosima sa SAD-om, bilo da je riječ o energetskoj diverzifikaciji ili pomoći ukrajinskim izbjeglicama, „što ne može reći o svim američkim saveznicima” .

„Hrvatska je izvanredan primjer pametne energetske politike, mislim da bi druge zemlje trebale slijediti njezin primjer”, zaključio je Escobar, referirajući se na LNG terminal koji je Hrvatska izgradila uoči trenutne krize s opskrbom energentima.

 

https://rtv-hb.com/Hrvatsko nebo

Odgovori