SOKOL: Biste li u Njemačkoj, u slučaju da Ustavni sud proglasi Izborni zakon neustavnim, rekli da se izbori svejedno trebaju održati?

Vrijeme:1 min, 59 sec

U obraćanju Vanjskopolitičkom odboru Europskog parlamenta, hrvatski europarlamentarac Tomislav Sokol, kazao je da se često zaboravlja činjenica da su čak 99 posto Hrvata u BiH i građani EU, prenosi Hrvatski Medijski Servis.

“EU se ovdje ne može praviti da ih se problem toga što Hrvati ne mogu izabrati svoje legitimne predstavnike ne tiče. To je apsolutno prvo, nulto, pitanje da bi se BiH stabilizirala i da bi uopće mogli govoriti o njenom europskom putu”, rekao je Sokol.

Obraćanje Tomislava sokola pogledajte od 16:38:50

On je dodao da Hrvati u BIH traže minimum.

-Tu se ne radi ni o kakvom separatizmu niti o maksimalističkim zahtjevima. Hrvati samo traže ono pravo koje ni jednom narodu u Europi nije negirano, a to je da biraju vlastite predstavnike u Predsjedništvu BiH i Domu naroda PFBiH”, rekao je Sokol.

On je ovom prilikom kazao da to pravo imaju Valonci u Belgiji kojih je manje nego Flamanaca pa nikome ne pada na pamet dovoditi u pitanje njihovo pravo da biraju vlastite predstavnike.

“Hrvatsko pravo da biraju vlastite političke predstavnike priznala je Venecijanska komisija”, rekao je Sokol i dodao da je presudom Ustavnog suda BiH Hrvatima jasno zajamčeno pravo na biranje vlastitih političkih predstavnika.

– Poštivanje presuda ustavnog suda je dio temeljnih vrijednosti EU, a to je vladavina prava. Ta se odluka ne poštuje. Dakle, nije riječ o tome da Hrvati trebaju birati HDZ nego da trebaju birati vlastite predstavnike, a ne da im ih Bošnjaci biraju koristeći svoju mnogobrojnost, rekao je Sokol.

Hrvatski europarlamentarac je kazao da je donošenje novog Izbornog zakona preduvjet za održavanje listopadskih izbora.

“Kako možete održati izbore bez ustavnog Izbornog zakona? Biste li u Njemačkoj, u slučaju da Ustavni sud proglasi Izborni zakon neustavnim, rekli da se izbori svejedno trebaju održati jer ljudi imaju pravo birati. Pa to je nešto potpuno nedopustivo i nemoguće, suprotno temeljnim načelima EU”, rekao je Sokol.

Sokol je obraćanje Čoviću, Dodiku, Džaferoviću i Komšiću te članovima Vanjskopolitičkog odbora Europskog parlamenta zaključio s poentiranjem da je ideja potpuno građanske države paravan za hegemoniju najbrojnijeg naroda (Bošnjaka, op. hms) te da su Srbi i Milošević pokušavali učiniti slično krajem osamdesetih godina.

“Ono što, nažalost, bošnjačke elite i njihovi predstavnici pokušavaju napraviti previše podsjeća na Srbe krajem 80-ih. Ja se nadam da će razum prevladati i da BIH neće završiti kao Jugoslavija”, kazao je Sokol.

 

R. I./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)