Preminuo Nikola Štedul, politički emigrant i osnivač HDP-a: Udbin agent ga pokušao ubiti 1988. godine

Vrijeme:1 min, 51 sec

 

Nakon poništenja australske vize 1973. godine seli se u Škotsku s obitelji. Za predsjednika Hrvatskog državotvornog pokreta (HDP) kojeg je osnovao izabran je 1981. godine.

Nikola Štedul, poznati hrvatski politički emigrant, preminuo je u utorak, 15. ožujka u Zagrebu, javlja Fenix-magazine.

Rođen je u Rešetarevu (Duga Resa) 2. prosinca 1937. godine. Djetinjstvo mu je obilježio Drugi svjetski rat. Njegov stariji brat Petar bio je dragovoljac ustaške obrambene postrojbe pa je kuća Štedulovih nakon rata bila obilježena kao ustaška. U svojoj knjizi je tvrdio da se brat priklonio ustašama jer je vjerovao da mu je dužnost bila braniti hrvatsku domovinu te polemizira s partizanskim tvrdnjama koje su cijelu hrvatsku vojsku iz perioda Drugog svjetskog rata, a na prvom mjestu ustaške postrojbe, prikazali kao isključivo sluge Hitlera i Mussolinija. Štedul je priznao kako je takvom stavu pridonio vrh NDH, posebice Ante Pavelić. Brat mu se predao s cijelom svojom postrojbom britanskoj vojsci, ali oni su ih izručili partizanima te se bratu gubi trag negdje u slovenskim Alpama.

Kao mladić odlazi iz Jugoslavije i emigrira u Australiju gdje se bavi uzgojem duhana, rudarstvom, lovi krokodile i klokane. Ženi se Australkom Shirley s kojom dobiva dvije kćeri. Desetljećima je bio pobornik pomirenja među Hrvatima.

Pokušaj atentata

U Glasgowu se 19. listopada 1988. godine igrala utakmica Crvene zvezde i Rangersa na koju su došli brojni navijači iz Beograda. Štedul je tad živio u Kirkcaldyju, u predgrađu Edinburgha. Na njega je 20. svibnja agent jugoslavenskih tajnih službi Vinko Sindičić ispalio šest metaka. Pokušaj ubojstva se dogodio pred Štedulovim kućnim pragom, kada je šetao svog psa koji ga je pokušao zaštititi od ubojičinih metaka. Štedul je zahvaljujući brzoj intervenciji susjede preživio, a Sindičić je pravomoćno, i to u rekordnom roku, osuđen za pokušaj ubojstva te je izdržao kaznu u britanskom zatvoru.

Početkom Domovinskog rata vratio se u Hrvatsku gdje se priključio aktivnoj obrani svoje domovine, u kojoj se kasnije počeo baviti politikom. Svoj život je opisao u autobiografijskoj knjizi  “Nikola Štedul – u službi savjesti” koja je prošle godine objavljena u izdanju Naklade Pavičić.

 

https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)