Dr. sc. Zlatko Begonja: Agresija, zabluda i zlo – impresija

Vrijeme:1 min, 31 sec

 

Vojna agresija Ruske Federacije na Ukrajinu je zločin koji se ničim ne može niti smije opravdati. Ubojstva nevinih civila i okupacija tuđeg teritorija jest čin koji podsjeća na boljševičko/fašističko/nacionalsocijalističko ponašanje. To je dimenzija s kojom započinje i završava slika recentnih događaja.

Drugo je pitanje, je li se takav rasplet događaja mogao predvidjeti i spriječiti. Vjerojatno je da se mogao predvidjeti i spriječiti, zapravo sve se može pretpostaviti ako se racionalno i bez ograda pristupa problemu. No kada je um zarobljen pokušajima nametanja uspostave novoga svjetskog poretka sa stubokom promijenjenom svjetonazorskom i ideološkom slikom s prikriveno zavaravajućim zovom na ljudska prava s tzv. modernističko-progresivističkim karakterom, onda se istinski problemi prikrivaju i ostavljaju po strani.

U takvim okolnostima stvarnost preuzima prevlast, a zablude se privremeno zaboravljaju i pokušavaju zametnuti. Može to trenutno izgledati uspješno, ali problem ostaje poput sjene koja se ne da ukloniti. Problem će se pojaviti ne uvijek zato što je toliko jak, nego zato što je zabluda samo uzaludan pokušaj, pokušaj koji po svojoj naravi ne može opstati.

Zato u ovome konkretnom slučaju valja nedvosmisleno osuditi agresiju, ali se pritom ne smije zaboraviti na ipak postojeću zabludu. Kada bi zabluda, a ne pravda i pravednost, svladali agresiju, onda bi se na sličan, naravno ne u cijelosti istovjetan, način ponovila povijest koja je nastupila nakon završetka Drugoga svjetskog rata. Komunizam se spletom okolnosti u poslijeratnom razdoblju tada našao na pobjedničkoj strani, a predstavljao je svojevrsnu zabludu. U takvu bi slučaju većina ipak bila na gubitku, a samo manjina na dobitku. Mislim da bi to značilo kako lekcija iz prošlosti nije dobro i u cijelosti savladana. I eto nas opet na početku, odnosno na kraju zatvorenoga kruga u kojemu se ne razumije kako nema manjega i većeg zla, već samo postoji zlo ma kako ga nazivali.

Dr. sc. Zlatko Begonja/Hrvatsko nebo

Odgovori