D. Dijanović: Pojačati oprez u odnosu na balkansko okruženje

Vrijeme:2 min, 21 sec

Postojanje jakih nacionalnih medija kao pitanje nacionalne sigurnosti

Nije prošlo dugo vremena od žustrih rasprava o potrebi nabave borbenih zrakoplova. I oni Rafalislabijeg pamćenja lako se mogu sjetiti kako su ljevičari tada lobirali protiv kupnje zrakoplova koje su demagoški preračunavali u vrtiće i škole. Danas, kad se valja novi rat na istočnim europskim granicama demagozi mudro šute.

Dakako, svima koji poznaju osnove teorije države i prava jasno je kako je sigurnost temeljna funkcija države. Mnogi od onih koji su nedavno govorili protiv kupnje zrakoplova ne bi imali ništa protiv jačanja vojnih kapaciteta da je opstala Jugoslavija. Bivša država ima je nekoliko stotina borbenih zrakoplova.

Hrvatska ne da treba kupiti borbene zrakoplove, nego treba razmišljati o tome da njihov broj podupla u što kraćem roku. Osim toga, hrvatskoj vojsci nedostaju sustavi protuzračne obrane kao i sustavi srednjeg dometa. Ili, da budemo još precizniji, Hrvatska se treba naoružati do zuba. Ne zato da bi ikoga napadala, to nije dio naše tradicije, nego zato da bi mogla parirati komparibilnim vojskama u okruženju. Ne postoji praktički niti jedan susjed koji u nekome trenutku nije imao aspiracije prema hrvatskom teritoriju. Jako naoružanje je najbolje sredstvo odvraćanja, a ono je osobito potrebno u vremenima transformacija međunarodnog poretka.

Energetska sigurnost

Jedan od aspekata sigurnosti je i energetska sigurnost. Energetska sigurnost podrazumijeva to da ne ovisiš samo o LNGjednome dobavljaču, nego imaš više pravaca opskrbe. Zato je od iznimne važnosti to što je izgrađen LNG terminal na Krku. Ukapljeni plin je oko 20 posto skuplji od onoga koji se transportira cijevima, no u konačnici barem imaš alternativu.

Kombinacijom LNG terminala na Krku i domaće proizvodnje Hrvatska može zadovoljiti svoje potrebe za plinom u slučaju eventualnog prestanka transporta iz Rusije. Kao i kod nabave borbenih zrakoplova, određeni krugovi tobožnjih „ekologa“ protivili su se LNG-u na Krku. Mnogi su upozoravali kako se iza „ekološke svijesti“ zapravo kriju interesi Berlina i Moskve.

Pojačati oprez

U vremenu pred nama potrebno je pojačati oprez u odnosu na balkansko okruženje. Ukrajinsko-ruski rat imat će ZPsvoje reperkusije i na prostor bivše Jugoslavije gdje se lome zapadni i ruski interesi, ali i interesi islamskog svijeta. Srbija je jučer poslala poziv za vojne vježbe rezervistima.

Tajne akcije (covert action) ili u ruskom vojno-sigurnosnom vokabularu „aktivne mjere“ i do sada su se izvodile na području bivše Jugoslavije. U situaciji novoga hladnog rata koji poprima konture vrućega, one će se nedvojbeno intenzivirati u Hrvatskoj i njezinu okruženju.

Za izvođenje takvih operacija koristit će se i mediji koji su u Hrvatskoj većinski u vlasništvu srpskoga kapitala. U situaciji informacijskog rata, kojega ni Hrvatska nije pošteđena, još jednom se pokazuje da je postojanje jakih nacionalnih medija pitanje nacionalne sigurnosti. Zašto oni ne postoje pitanje i kome je to u interesu – pitanje je za jednu drugu i opširniju analizu.

Davor Dijanović/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)