Ivan Pavao II.: „Presveta Djevice, zaštitnice Ukrajine, čuvaj svoju djecu“

Vrijeme:2 min, 45 sec

 

Sveti papa Ivan Pavao II. je izrekao ovu nadahnjujuću homiliju kada je posjetio Kijev u lipnju 2001. godine.

Ruske oružane snage snažnom vojnom operacijom žele zauzeti grad Kijev. Ukrajinske vojne snage i naoružani građani Kijeva hrabro brane svoj grad, i mnogi od njih će  poginuti. Tko zna što će sutra biti sa Kijevom?

Kijev je grad od velike povijesne važnosti za kršćanstvo. To je mjesto gdje je kršten sveti Vladimir i od kuda započinje proces pokrštenja Rusa. U nedjelju, 24. lipnja 2001. godine, papa sv. Ivan Pavao II. služio je svetu misu u zračnoj luci Chaika blizu Kijeva. Njegova homilija s te mise pruža povijesni pregled kršćanstva u Ukrajini, a odabrani su određeni dijelovi homilije u nastavku u znak solidarnosti s građanima Kijeva (ali i svima Ukrajincima):

„Ovo je mjesto krštenja ruskog naroda. Iz Kijeva je započeo procvat kršćanskog života koje je Evanđelje najprije dovelo u zemlju drevne Rusije, zatim u zemlje istočne Europe, a kasnije, iza Urala, u zemlje Azije. Dakle, u određenom smislu sam Kijev je igrao ulogu “preteče Gospodnje” među mnogim narodima koji su odavde primili Evanđelja.

Svetog Vladimira i stanovnike Rusije krstili su misionari poslani iz Carigrada, najvećeg središta kršćanstva na istoku. Tako je novorođena Crkva ušla u sferu iznimno bogate baštine vjere i kulture Bizantske Crkve. Bilo je to krajem prvog tisućljeća…

Krštenje koje je započelo ovdje, u Kijevu, stvorilo je tisućugodišnju povijest kršćanstva u zemljama današnje Ukrajine, Rusije i u cijeloj regiji. Danas, s milošću dolaska na ovo povijesno mjesto, moje misli idu unatrag kroz više od deset stoljeća u kojima se dar toga prvog krštenja nastavio na mnogobrojne generacije sinova i kćeri ovoga naroda. Ogroman procvat duhovnog, liturgijskog i crkvenog života razvio se iz susreta različitih kultura i vjerskih tradicija! Ovo veličanstveno naslijeđe sada je povjereno vama, draga braćo i sestre. Tijekom ovih dana moga hodočašća u vašu zemlju, pridružujem vam se u molitvi da se vaša vlastita generacija, na početku novog tisućljeća, pokaže dostojnom velikih tradicija svoje prošlosti…

Ukrajinska zemljo, natopljena krvlju mučenika, hvala ti za primjer vjernosti Evanđelju koji si dala kršćanima diljem svijeta! Veliki broj Vaših sinova i kćeri je hodalo u potpunoj vjernosti Kristu; mnogi od njih ostali su postojani čak i do mučeničke smrti. Neka njihovo svjedočanstvo posluži kao primjer i poticaj kršćanima trećeg tisućljeća…

Grad Kijev, neka bude „svjetlo Ukrajini”. Od vas su krenuli evangelizatori koji su kroz stoljeća bili “Ivan Krstitelj” za narode koji žive u ovim zemljama. Koliko njih, je poput sv. Ivana, trpjelo da posvjedoči istinu i njihova krv je postala sjeme novih kršćana. Neka budućim naraštajima nikada ne nedostaju muškarci i žene koji imaju snagu vaših slavnih predaka.

Presveta Djevice, zaštitnice Ukrajine, uvijek si vodila kršćanski narod na njegovom hodočasničkom putu. Nastavi paziti na svoju djecu. Pomozi im da nikada ne zaborave duhovni identitet koji su primili krštenjem. Pomozi im da se uvijek raduju neprocjenjivom milosti što su Kristovi sljedbenici (usp. Iv 3, 29). Budi voditeljica svakome od njih. Ti, Majko Božja i Majko naša, Marijo!“.

Sveti papa Ivane Pavle II., založi se za Ukrajinu!

Izvor

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)