Rusija izbačena sa Svjetskog nogometnog prvenstva

Vrijeme:1 min, 44 sec

 

FIFA i UEFA donijele su odluku o suspenziji svih ruskih klubova i ruske reprezentacije iz svih natjecanja do daljnjeg zbog ruske invazije na Ukrajinu.

“Odluku su donijela najviša tijela FIFA-e i UEFA-e. Nogomet je ujedinjen u ovoj situaciji. Uz ljude smo u Ukrajini koji su pogođeni ovom situacijom. Nadamo se da će se situacija u Ukrajini popraviti i da će nogomet ponovo biti pokazatelj mira i jedinstva među ljudima”, stoji u priopćenju. UEFA je objavila i da raskida ugovor s ruskom naftnom kompanijom Gazpromom.

Rusi bez Svjetskog prvenstva, Ruskinje bez Europskog

Ova odluka FIFA-e i UEFA-e znači da reprezentacija Rusije neće igrati play-off za Svjetsko prvenstvo, da ženska reprezentacija neće sudjelovati na Europskom prvenstvu te da će moskovski Spartak, jedini ruski klub koji je ostao u europskim natjecanjima, biti izbačen iz osmine finala Europa lige.

Ranije su se Poljska, Švedska i Češka pobunile i objavile da neće ni u kojem slučaju igrati protiv Rusije u play-offu za Svjetsko prvenstvo. Rusija je trebala biti domaćin Poljskoj 24. ožujka, a pet dana kasnije pobjednik tog susreta trebao je igrati s pobjednikom susreta Švedska – Češka.

Nije poznato kako će se dodatne kvalifikacije popuniti nakon izbacivanja Rusije. U ovom trenutku su tri opcije – da Poljaci idu izravno u finale, da Slovačka kao trećeplasirana iz skupine u kojoj je bila Rusija upadne na mjesto Rusije ili da priliku dobije Norveška kao najbolja trećeplasirana.

Ruski klubovi su izbačeni i iz košarkaške Eurolige, a Rusija je ostala i bez Formule 1, skijaških utrka, domaćinstva Lige prvaka…

MOO: Izbacite ruske i bjeloruske sportaše

Danas je i Izvršni odbor Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO) donio preporuku svim međunarodnim sportskim savezima da zabrane nastupe svim ruskim i bjeloruskim sportašima i sucima zbog ruske invazije na Ukrajinu. Iz MOO-a su donošenje ove odluke obrazložili željom “da se zaštiti integritet globalnih sportskih natjecanja i sigurnost natjecatelja”.

“Ruski i bjeloruski sportaši, bilo pojedinci bilo reprezentacije, mogu biti prihvaćeni samo kao neutralni sportaši ili neutralne ekipe bez nacionalnih simbola, boja ili zastava”, dodao je Međunarodni olimpijski odbor.

HMS/https://hms.ba/ Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori