IZVJEŠTAJ S PRVE CRTE – Hrvat sa zapada Ukrajine: ‘Do jučer je centar bio pun, a danas nema hrane. Samo vojska i suze’

Vrijeme:1 min, 47 sec

 

Denis Ivančić se u petak ujutro javio se za Večernji list kazavši kako je u samo 24 sata iz grada Ivano Frankivsk izbjegla doslovno polovica stanovništva.

Drugi je dan ruske invazije na Ukrajinu.

Od 4.30 sati ujutro po lokalnom vremenu Kijevom odjekuju eksplozije. Savjetnik ukrajinske vlade kaže da je srušen ruski avion i da je spriječeno više raketnih napada. U gorućim zgradama ima ozlijeđenih. Ukrajinski predsjednik je potvrdio izvješća o ruskim raketnim napadima u Kijevu.

Od jučer traju žestoke borbe. Ruske snage napadaju iz više smjerova, a podržavaju ih separatisti i Bjelorusija. Na ukrajinske gradove padaju projektili, čuju se sirene, velik broj ljudi napušta gradove.

Ukrajina je objavila da je dosad poginulo 137 njihovih vojnika i civila te da je više od 300 ranjeno. Dodaju i da su ubili 50-ak ruskih vojnika te da su oborili šest aviona i helikopter. Rusi to demantiraju.

 

 | Autor : Večernji list Foto: Večernji list

 

U gradu Ivano Frankivsk na zapadu Ukrajine nadomak granice s Poljskom nalazi se Hrvat Denis Ivančić koji tamo živi već tri godine i uspješno vodi farmaceutsku tvrtku.

Jučer su u tom gradu ruski projektili s teritorija Bjelorusije uništili aerodrom, cijeli dan su odzvanjale detonacije.

VIDEO Snimka jučerašnjeg napada na aerodrom u Ivano Frankivsku:

 

Denis se u petak ujutro javio za Večernji list kazavši kako je u samo 24 sata iz grada izbjegla doslovno polovica stanovništva.

“Ovo je pakao, nezamislivo, kao u najgorim filmovima. Praktički do jučer je centar grada bio pun, nitko nije vjerovao da bi se u 2022. godini ovako nešto moglo dogoditi. Danas na ulicama nema nikoga. Tek se sporadično čuju suze, skrikovi i detoancije. Na ulicama su samo vojne i obavještajne trupe koji provjeravaju dokumente kod prolaznika. I mene su jutros legitimirali”, kaže Denis.

Dodaje kako u gradu jutros nije radila nijedna trgovina, ali su neke kasnije ipak otvorile.

 

VIDEO Ivano Frankivsk u petak je sablazno prazan

 

 

Večernji list/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)