BOŽINOVIĆ: Hrvatska spremna prihvatiti ukrajinske izbjeglice, imamo iskustva je smo ih primili 700 tisuća iz BiH

Vrijeme:2 min, 14 sec

Potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović rekao je u četvrtak kako je invazija Rusije na Ukrajinu apsolutno neprihvatljiva te najavio da je Hrvatska spremna prihvatiti ukrajinske izbjeglice i pružiti im sve što im je potrebno.

Invazija i agresija na Ukrajinu je apsolutno neprihvatljiva, radi se o ničim izazvanom činu i odgovornost je isključivo na ruskoj strani, istaknuo je Božinović gostujući u Dnevniku HTV-a.

Hrvatska je danas najavila da će nastojati Ukrajini pomoći u svim oblicima tehničke i humanitarne pomoći.

Što se tiče naše odluke, to je tranša hitne pomoći koju smo odlučili uputiti s obzirom na zahtjeve za određenim medicinskim materijalom iz spektra civilne zaštite, rekao je Božinović.

Naravno, dodao je, razmišlja se i o ekspertizi u području protuminskog čišćenja terena. Cijelo vrijeme o tome razgovaramo. Vidjet ćemo kako će se situacija dalje razvijati i što će biti potrebno našim ukrajinskim prijateljima, rekao je Božinović.

Zahtjeva za prihvat ukrajinskih izbjeglica još nije bilo, a potpredsjednik Vlade RH ističe da je Hrvatska spremna prihvatiti ukrajinske izbjeglice bude li potrebno.

Nije još bilo zahtjeva. Vidimo određeno kretanje prema granicama susjednih država, rekao je.

Mi smo tu apsolutno spremni, imamo nažalost, podsjetio je, iskustvo iz Domovinskog rata kada je Hrvatska zbrinula skoro 700.000 izbjeglica poglavito iz BiH.

Imamo ne samo iskustvo nego i organizirani sustav koji je već aktiviran kad je u pitanju mogućnost smještaja ljudi i osiguravanja onoga što im bude nužno, sve službe su uvezane. Što se tiče ukrajinskih izbjeglica, ako do toga dođe, Hrvatska će pružiti sve što im je potrebno, rekao je Božinović.

U Ukrajini je još oko 80 hrvatskih državljana, no veliki problem su pretrpani izlazni pravci.

Veleposlanica (Anica) Djamić je tamo, kao i njezini suradnici, dok budu mogli pomoći hrvatskim državljanima. Meni je teško sad ovdje procijeniti kojom dinamikom, pretpostavljam da će se oni moći evakuirati. Znamo da je Ministarstvo vanjskih i europskih poslova posljednjih dana pozivalo hrvatske državljane da napuste Ukrajinu, ali očito da među njima ima onih koji su iznenađeni onime što se događa, rekao je Božinović.

Poručio je da će Ministarstvo vanjskih poslova RH i Vlada učiniti sve u potpori i veleposlanici i našim državljanima da se evakuiraju.

Budući da NATO razmješta dodatne snage na istočni blok saveza, na pitanje očekuje li NATO sudjelovanje hrvatskih vojnika, Božinović je podsjetio da je NATO obrambeni savez koji počiva na načelu kolektivne obrane.

NATO ima svoje planove. Danas smo donijeli odluku o određivanju određenog broja vojnika koji bi bili raspoređeni u državama članicama NATO saveza, ako se donese takva odluka. Hrvatska će provoditi sve odluke u kojima je sama sudjelovala kad govorimo o planu razvoju snaga za brzi odgovor, poručio je.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)