GORDAN JANDROKOVIĆ: ‘Ne mislim da to netko iz HDZ-a namješta, imamo dosta protivnika. Puno je zainteresiranih’

Vrijeme:3 min, 21 sec

 

Upitan diktira li im USKOK kadrovski tempo, Jandroković je rekao kako vrijeme i dinamika diktiraju ono što će napraviti te podsjetio da su novinari imali u vezi s tim slučajem u prvoj fazi puno više informacija nego premijer.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković rekao je u srijedu da je u aktualnim, vrlo složenim okolnostima, međunarodnim i unutarnjim, najbitnije imati stabilnu vladu i parlamentarnu većinu.

“Mi ćemo se na dnevnoj bazi konzultirati i donositi odluke, vodeći računa i o političkoj stabilnosti jer Hrvatska u ovom trenutku mora imati stabilnu većinu i vladu”, rekao je za Novu TV, govoreći o aktualnoj političkoj situaciji vezanoj uz istrage nad članovima vlade.

Hoće li doći do prijevremenih izbora nakon uhićenja Horvata? ‘Ovo je presedan u Hrvatskoj’

Upitan diktira li im USKOK kadrovski tempo, Jandroković je rekao kako vrijeme i dinamika diktiraju ono što će napraviti te podsjetio da su novinari imali u vezi s tim slučajem u prvoj fazi puno više informacija nego premijer.

“Nije baš bilo uobičajeno da nakon povratka iz Bruxellesa gdje je napravio veliku stvar za Hrvatsku sazna da se hapsi jedan ministar, a istovremeno na televiziji gleda novinare koji imaju vrlo preciznu sliku o onome što se događa. To je u najmanju ruku neobično i nije dobro”, ocijenio je.

Jandroković ne smatra da je netko radio protiv predsjednika vlade, nego da nije demokratski i u skladu sa zakonom da neke informacije, koje ne bi trebale, idu u medije, a onaj tko ih je medijima dao sve je doveo u neugodnu situaciju.

“Zalažemo se za funkcioniranje pravne države i ne dovodimo u pitanje rad DORH-a i pokretanje istrage protiv osoba koje to zaslužuju, ali nije li u redu da iz dana u dan gledamo u medijima segmente tih istraga, SMS poruke, i nemamo jasnu sliku što se zaista događa”, istaknuo je.

USKOK OBJAVIO PRIOPĆENJE: Podignuta optužnica protiv Josipe Rimac i 26 okrivljenika

Upitan je li premijer bio ponižen od koalicijskih partnera koji su odbili njegov prijedlog za novog ministra graditeljstva, Jandroković je rekao da im se taj prijedlog očito nije svidio, ali su jasno poručili da daju potporu premijeru.

“Dugo sam u politici, bilo je teških situacija, ali odgovoran političar gleda ono što je važno i kada stavim na vagu da li se igrati s političkom stabilnošću, ići na prijevremene izbore, što neki sugeriraju, ili biti čvrst, ustrajan i odgovorno voditi računa o interesima države, biram ovo drugo”, zaključio je.

Po njegovim riječima, ta stabilnost osobito je važna zbog aktualnog stanja na međunarodnom planu. “Imamo iznimno tešku situaciju, ne znamo hoće li doći do ratnog sukoba koji nije viđen od Drugog svjetskog rata, ne znamo što će se događati s cijenama plina, nafte, električne energije, imamo euro i Schengen, posvećeni smo tim ciljevima”, rekao je.

Na pitanje smatra li aktualne istrage teretom rekao je da to jest politički teret za HDZ, vladu i parlamentarnu većinu, ali će se s njime nositi tako da poštuju zakone, drže se određene razine političke korektnosti i vode računa o presumciji nevinosti.

Dodao je i da će se tek vidjeti hoće li ova situacija utjecati na njihov rejting rekao je da je oprezan s ocjenama jer je dugo u politici i neke stvari treba pustiti da teku i onda donositi odluke.

“Kada se digne optužni prijedlog to je zaista visoka razina i čovjek je u teškoj situaciji. Veliki je to teret, mi ćemo o tome razgovarati – i premijer sa članovima Vlade i donosit će se odluke”, odgovorio je na pitanje kada bi se trebala napustiti politika, kada je “crvena linija” prekoračena.

Curenje informacija, istrage, afere… Jandroković ne misli da netko iz HDZ-a to namješta. “Ne mislim, s obzirom na to da imamo velik broj protivnika izvan HDZ-a – od oporbe, može se slobodno kazati i predsjednika Republike, puno je zainteresiranih“, rekao je, među ostalim.

Jandroković je odgovorio da sebe 2024. godine vidi “na ljeto na moru”, a ne kao predsjednika Vlade, u Banskim dvorima.

Večernji list/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)