Featured Video Play Icon

Merdžo najavio mogućnost da se hrvatska strana obrati Europskom sudu za ljudska prava zbog neprovedbe presude Ljubić

Vrijeme:2 min, 12 sec

 

Josip Merdžo, glavni tajnik Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, iznio je sinoć u Dnevniku RTV Herceg Bosne jedan jako zanimljiv i važan detalj, javlja Hrvatski Medijski Servis.

“Razmišljalo se o tome da se hrvatska strana, odnosno netko – npr. gospodin Ljubić, obrati Europskom sudu za ljudska prava sa žalbom da presuda Ustavnog suda BiH (predmet Ljubić; U 23/14 op. hms) nije provedena”, rekao je Merdžo, na što je urednik Dnevnika Tihomir Šutalo napomenuo da je to slično kao u slučaju apelacije Irme Baralija vezano za izbore u Mostaru.

Na tu digresiju Merdžo kaže da se radi o apsolutno istom odnosu.

“Gospođa Baralija obratila se Europskom sudu za ljudska prava zbog toga što nije bila implementirana odluka Ustavnog suda BiH o izborima za Mostar. Ovdje imamo pravno istu situaciju. Dakle obratiti se Europskom sudu jer nije provedena presuda Ustavnog suda BiH za Dom naroda (Parlamenta FBiH, op. hms)”, rekao je Merdžo.

Upitan možemo li očekivati da će Božo Ljubić, predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH, uistinu pokrenuti takvo što, Merdžo najavljuje razgovor o toj temi sljedećih dana.

“Nije isključeno da se to dogodi. Međutim, ako procesi u BiH krenu u smjeru gdje bi bilo izvjesno da će doći do implementacije odluke Ustavnog suda BiH, vjerojatno bi to bilo nepotrebno, Ali, govorim da je i ovo jedan od alata kojom bi se mogla pojačati aktivnost na realizaciji presude Ljubić”, rekao je Merdžo.

Podsjećamo, Ustavni sud BiH je po apelaciji Bože Ljubića proglasio neustavnim odredbe izbornog zakona o načinu izbora izaslanika u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, te naložio Parlamentarnoj skupštini BiH da u roku od šest mjeseci izmjeni neustavne odredbe. Kako se to nije dogodilo, Ustavni sud je izbrisao sporne članke.

Također, valja podsjetiti da se, nakon što su neki bošnjački lobisti počeli plasirati tezu da je presuda Ljubić provedena, HMS obratio Ustavnom sudu BiH i dobio odgovor da Parlamentarna skupština BiH nije izvršila odluku Ljubić.

“U predmetu broj U 23/14, koji se tiče ocjene ustavnosti pojedinih odredbi Izbornog zakona BiH, Ustavni sud BiH je 6. srpnja 2017. godine donio rješenje kojim je, između ostalog, utvrdio da Parlamentarna Skupština BiH nije izvršila raniju odluku Ustavnog suda BiH od 1. prosinca 2016. godine. Nakon toga, 1. i 27. veljače 2019. godine, Ustavnom sudu su dostavljene informacije Doma naroda i Zastupničkog doma Parlamentarne Skupštine BiH o poduzetim koracima u cilju izvršenja ove odluke.

Prema posljednjem Izvješću o izvršenju odluka, koji je Ustavni sud BiH usvojio 26. siječnja 2022. godine, Parlamentarna Skupština BiH nije izvršila odluku U 23/14 od 1. prosinca 2016. godine”, stoji u odgovoru Ustavnog suda BiH na prošlotjedni upit HMS-a.

 

B. G./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori