Featured Video Play Icon

KARAMATIĆ: Čović je super za Bošnjake

Vrijeme:3 min, 27 sec

 

Predsjednik HSS-a Mario Karamatić govorio je o sjednici Hrvatskog narodnog sabora koja će biti održana 19. veljače a na kojoj treba biti dogovorena politika hrvatskih stranaka koje čine HNS, pa i njihov nastup na izborima. Prema njegovim riječima, više opcija je na stolu i više ih se moglo čuti, a jedna od njih je i, kako je rekao, razvrgavanje Daytona ili ostajanje u ovakvom stanju s dozom optimizma. Dodaje da je Dragan Čović na prethodnoj sjednici bio taj koji je pozivao na strpljivost i razgovore, zbog čega je prema njegovom mišljenju “super za Bošnjake”.

“Jedna od opcija je da se vrati na početne postavke gdje imate Republiku Srpsku, Hrvatsku republiku Herceg-Bosnu i tzv. Republiku Bosnu i Hercegovinu. Druga opcija je da idemo po ovakvim zakonima i vidimo što će biti”, rekao je Karamatić u Danu uživo N1.

Tri realna straha

Istaknuo je kako je problem svih problema taj što predstavnici sva tri naroda trebaju sjesti i napraviti funkcionalnu državu.

“Da se Hrvati oslobode straha od preglasavanja i majorizacije, Bošnjaci straha od toga da će BiH nestati i da će je netko raskomadati i Srbi oslobode straha da će netko ugasiti RS. To su realni strahovi s kojima živimo u BiH”, kazao je Karamatić.

Istakao je kako Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Milorad Dodik hrane jedno drugi i da već imaju definiranu izbornu kampanju, a da se sve stranke moraju prilagoditi tome o čemu oni razgovaraju.

“Stranka čiji predstavnici na početku pandemije zdrpe 50 milijuna pa da im ljudi umiru, ne zaslužuje da postoji, a kamoli da budu u vlasti. Govore da brane državu i nacionalni interes, ne znam od koga jer mi svi živimo ovdje. Onda Dodik kaže ‘vidite što nam rade, hoće da ukinu RS’. A pojavljuju se afere s kisikom. Znači Bakir i Mile su riješili kampanju. Nitko više ne spominje što se događalo u Aluminiju, tko je imenovao UO itd. Gigant nam nestao, o tome se ne razgovara, ni o poticajima u poljoprivredi, ni o milijun stvari koje su bitne za život u BiH. Samo o ugrozbi nacionalnih interesa”, rekao je Karamatić.

“Čović je super za bošnjački narod”

O gostovanju Čovića u NSRS kazao je da on to treba objasniti svojoj stranci, te da on, da je na njegovo mjestu, ne bi otišao.

“Nije vrijeme za to. Isto kao što ne očekujem na obljetnici Hrvatske republike Herceg-Bosne predstavnike Srba i Bošnjaka, isto tako predstavnici Hrvata nemaju što raditi na obilježavanju 9. siječnja”, rekao je.

Ponovio je kako je Dragan Čović dobar za bošnjački narod, ali da nije siguran je li dobar za Hrvate.

“Bilo je raznih ideja na sjednici HNS-a i ponovo je Čović pozivao na strpljivost i da treba pregovarati. Za bošnjački narod je super, za hrvatski nisam toliko siguran. Ja sam mišljenja da, ako te netko prevari tri puta, nema potrebe s njim više razgovarati jer ćete vjerojatno prevariti i četvrti put. I teško je graditi partnerske odnose na kojima Čović inzistira”, rekao je Karamatić.

Naveo je i to kako bi bila “glupa odluka” bojkotirati izbore, ali da se može razgovarati o tome da HNS nema kandidata za Predsjedništvo BiH čime bi poslali političku poruku.

Govoreći o “trećem entitetu” kazao je kako je to korišteno samo u dnevno-političke obračune, a da ovu temu posebno koriste bošnjački političari.

“To je babroga kojom bošnjački političari plaše”, dodao je.

Naglasio je kako se treći entitet ne može tražiti jer su od njega odustali u Dejtonskom sporazumu, ali da se treba razgovarati s partnerima iz drugih naroda kako bi se napravila funkcionalna BiH. Ipak, kaže kako nije siguran “koliko se ovakvu nefunkcionalnu BiH isplati popravljati”.

“Problem je što Srbi neće da razgovaraju uopće jer kažu da imaju RS, Bošnjaci traže razlog zbog čega nešto da ne urade. Izetbegović je ne znam koliko puta rekao da će bianco potpisati sve što Venecijanska komisija kaže. Kada su u Neumu oni rekli da prijedlog ispunjava sve, šutio je dva dana”, rekao je Karamatić.

Poručio je da će na sjednici HNS-a 19. veljače biti doneseni zaključci i odluke koje će biti obvezujuće za sve hrvatske političare i dužnosnike.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori