Sramotna izjava Ognjena Krausa koja je ispod svake civilizacijske razine

Vrijeme:4 min, 0 sec

 

Odvratna poruka dana duboko u 21. stoljeću

Ognjen je Kraus, sudjelujući sa saborskim izaslanstvom u obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta, upitao u kakvoj to državi živimo kada saborski odbor raspravlja o uređenju groblja hrvatske vojske od 1941. do 1945. godine, i to uz podršku Ministarstva hrvatskih branitelja.

Krausu je dakle 2022. godine i dalje potpuno normalno uništavanje grobova koje su počinili komunisti na Mirogoju ali i mnogim drugim hrvatskim mjestima. Da ne govorimo o više od sto tisuća žrtva poraća, koje također nisu dobile svoje grobove, nego su završili u tisućama jama, ponajviše u Sloveniji i Hrvatskoj.

Polja na Mirogoju

Ovdje izdvajamo iz jednog od najčitanijih članaka na Portalu, „Hrvatski ratnici na Mirogoju“, što je svojedobno zabilježio riječju i slikom o preoranim grobovima na Mirogoju naš neprežaljeni Ljubomir Škrinjar.

 

Arkade Srbi Zidovi Mirogoj

 

Židovski dio arkada i cijelo židovsko groblje na Mirogoju su jedno od rijetkih sačuvanih tijekom Drugog svjetskog rata na području srednje Europe. Hrvati (okupatori, ustaška banda, fašisti, klerofašisti, koljači, najcrnja reakcija, mračne snage, uskogrudni nacionalisti, šovinisti, ekstremisti, revizionisti, divlji elementi, krdo, desničari…) su tijekom NDH sačuvali i pravoslavni dio arkada i grobova.

“Hrvati nisu samo vukovi, već je tu veći čopor hijena i lavova koji hode ričući i tražeći koga da prožderu, pa nam ništa drugo nije preostalo…” – izjava zagrebačko-ljubljanskog metropolita Jovana (Vjesnik, 25. rujna 1992.). Metropolit zagrebačko-ljubljanski SPC Jovan Pavlović je 2006. godine na Tribini grada Zagreba održao predavanje na temu “Uloga i značenje kršćanstva i Kristova evanđelja u Europi”. Na pitanja o obnovi crkve i samostana Plehan u BiH koji su Srbi sravnili sa zemljom u području u kojem nije bilo rata, nije ništa odgovorio.

“Trudićemo se da im zatremo pleme i koleno, da ih historija ne bude pominjala”- poručili su nam, “uz mošti cara Lazara”, pobožni Srbi iz Srijema (GK, 24. srpnja 1988.).

“Naredba br: 2.811/45 od 6. srpnja 1945., upućena svim oblasnim i okružnim Narodnim odborima u Hrvatskoj; Predmet: Uklanjanje vojničkih groblja okupatora

(…) Treba izbrisati svaki trag zloduha fašističke vladavine. Tako je potrebno i da se sravne sa zemljom svi vanjski znakovi, po kojima bi se razaznavalo mjesto, gdje su se dizala takva groblja. Stoga će te u pogledu tih groblja postupiti ovako:

– Ograde, zidove, plotove kao i druge predmete i sredstva treba odstraniti;

– Vanjska obiležja na pojedinim grobnim humcima /krstove, ploće, konfesijske i sve druge znakove/ treba ukloniti tako da čitavo zemljište, koje je bilo odredjeno za groblje, bude poravnano.

– Sa pojedinih grobnih humaka, koji se nalaze izvan skupnog groblja i izmešana su sa drugim grobovima, dignuti samo vanjske znakove.

– Prostore, na kojima su se nalazili grobovi, ne smije se upotrebljavati za pokapanje novih mrtvaca. Ovaj se prostor može upotrebiti kao rasadnik za ukrasno grobno bilje ili slične svrhe.

– Otstranjeni materijal sa grobova ne smije se raznositi. Drvo će se skupiti na jednome mjestu, izbrisati netragom svaki znak i natpis i po potrebi upotrebiti ga, dok će se svaki kamen racijonalno upotrebiti, iza kako se prethodno otstrani bez traga, sve što je na njemu bilo uklesano ili zapisana. (…)”

Ovu naredbu vlastoručno je potpisao ministar MUP-a FDH, Vicko Krstulović. (Izvor: Zbornik dokumenata u knjizi “PARTIZANSKA I KOMUNISTIČKA REPRESIJA I ZLOČINI U HRVATSKOJ 1944. – 1945. DOKUMENTI”, nakladnik: Hrvatski institut za povijest – Podružnica za povijest Slavonije, Srijema I Baranje, Slavonski Brod, 2005. godine.)

Od bijelog bračkog kamena, namjenjenom izgradnji crkve Krista Kralja u zagrebačkom Trnju, i koji je posvetio zagrebački nadbiskup Alojzije Stepinac, su “hrvatski antifašisti” podigli spomenik Narodnom heroju na groblju Mirogoj,

Jugoslavenski su komunisti (tj.”antifašisti”) na Bleiburgu i Križnim putovima 1945. godine završili posao koji su započeli 1941. godine.

“Poštena inteligencija” (a znalo se pisat i “humanistička inteligencija”), nakon što nas je izbavila, počinje sustavno cenzurirati, relativizirati i sakrivati od očiju javnosti sve što je vezano uz borbu za hrvatsku državu. Na Mirogoju je preorano, i zatim šumom zasađeno, oko 8.000 grobova hrvatskih vojnika poginulih u Drugom svjetskom ratu.

 

Grobovi HOS Mirogoj

Ovako su do 6. srpnja 1945. izgledali grobovi hrvatskih vojnika koji su se borili za Nezavisnu Državu Hrvatsku, (grobna polja 55, i od 76 do 84), a grobna polja danas izgledaju ovako (snimljeno u travnju 2007.)

 

Groblje NDH Mirogoj

Grob NDH Mirogoj zagreb

Preživjela rodbina hrvatskih vojnika još i danas pamti mjesta na kojima su bili pokopani njihovi najmiliji.

Mirogoj groblje NDH

Spomenik NDH Mirogoj

Ovaj improvizirani spomenik u mirogojskoj šumi podignut je 2006. godine.

 

Vojna groblja u civiliziranim zemljama

Čitatelje ćemo u nastavku ovog priloga poštedjeti slika groblja na kojima su tijekom Domovinskog rata svoj bijes iskaljivali četnici, nego ćemo radije pokazati kako se prema grobljima ponašaju u civiliziranim zemljama. Tako ćemo ovaj prilog završiti s nekoliko fotografija njemačkih vojnih groblja u Normandiji. Nedaleko od njemačkih vojnih groblja nalaze se jednako uredno uređena groblja savezničkih vojnika koji su poginuli prilikom vrlo krvave kampanje u Normandiji 1944. godine.

 

Njemacko vojno groblje 01

Njemacko vojno groblje 02

Njemacko vojno groblje 03

Njemacko vojno groblje 04

Kadrovi s njemačkih vojnih groblja u Normandiji, Francuska

 

hkv/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori