Milanović: Ja se ne bojim niti ukrajinskih huligana niti bilo čega što bi se moglo dogoditi Hrvatskoj

Vrijeme:2 min, 44 sec

 

Ustvrdio je kako nakon završetka njegove dužnosti predsjednika, za njega nema drugih pozicija

Predsjednik Zoran Milanović zbog svojih je izjava o Ukrajini završio na tamošnjoj ekstremističkoj stranici “Mirotvorac”, a iz Kremlja su poručili da mu je možda ugrožena i sigurnost. On tvrdi kako ga zbog toga nije strah.

– Čega da me bude strah? Pa doći će oni na moj popis. Ja očekujem od ukrajinske Vlade da se s takvim tipovima obračuna. Da ih naprosto dovede u red. Ukrajina je već osam godina u jednom groznom statusu prema EU prema kojem se Ukrajina ponaša neodgovorno. Nisu dobili ništa od EU, a obećavali su im milijarde i milijarde stvari. Ja ovo ne govorim da bih nekoga uvrijedio, niti sam ukrajinski neprijatelj niti ruski prijatelj – rekao je za RTL.

– Ja se ne bojim niti ukrajinskih huligana niti bilo čega što bi se moglo dogoditi Hrvatskoj. Hrvatska je sigurna, mi smo se za to izborili – kaže.

Svojim izjavama da je Ukrajina korumpirana zemlja, smatra, nije pretjerao.

– U reportima Europske unije piše da je to korumpirana zemlja. Hvala Bogu da postoje oni jer mi nismo najgori. Mi smo drugi najgori. Ukrajina ima problem i mora ga početi rješavati i sa separatistima, koje ni Rusija nije priznala. Dakle, nastaviti razgovore i ne ignorirati činjenicu da postoje pregovarači koji nisu dobri dečki, ali i s njima treba razgovarat, a ne ići stalno na put konfrontacije s termonuklearnom i hipersoničnim silom, Rusijom, to nije Srbija. Tko god ih na to potiče je opasan šarlatan, a takvih u Europi ima dosta. Tu nema prijateljstva – kazao je.

Vlada se od njegovih izjava ogradila, a premijer Plenković ispričava se zbog njegovih izjava. On na to kaže: “Neka se ispričava”.

– On se ponaša kao ukrajinski agent, a ja kao hrvatski predsjednik. To je ogromna razlika. Dakle, ja nisam slizan s Rusima. Ja tamo nikada nisam bio službeno. Ja nisam nikada popio kavu s ruskim ambasadorom – kazao je govoreći dalje o Plenkoviću.

Ustvrdio je kako nakon završetka njegove dužnosti predsjednika, za njega nema drugih pozicija.

– U mojoj karijeri više nema dalje, to je to. Neću više raditi ništa ovako. Želim napraviti sve u interesu svog naroda, svoje države – kazao je te pojasnio kako nikada više neće imati utjecaj kao što ga ima sada.

– Vjerujem da radim dobro za svoju zemlju – dodao je.

Osvrnuo se na Zvonimira Frku Petešića, predstojnika Ureda predsjednika Vlade, te kazao kako je on počinio kazneno djelo.

– Plenković štiti i stavlja u hlad u zaštitu kategorički ljude koji su naprosto korumpirani. Netko tko svjesno laže o prijavi prebivališta uživa zaštitu premijera. Mislim na Frku Petešića – kazao je Milanović.

– Čovjek je prevario, svjesno. Nema veze s Dugim otokom osim što mu je od tamo baba. Namjerno je promijenio prebivalište nakon što je bio u Zagrebu – dodao je naglasivši kako je riječ o kaznenom djelu.

Naveo je da, unatoč svemu što se dogodilo s Ivom Sanaderom, nikada nismo imali korumpiraniju Vladu.

S obzirom na to da se zalaže za transparentnom, upitan da je da komentira to što ga ministar Mario Banožić traži da se skinu oznake tajnosti s njegovih putovanja.

– Ja sam Vrhovni zapovjednik HV-a, ja sam štićena osoba. Gdje me voze, to nije podatak koji javnost smije znat. Banožić je Plenkovićev potrčko, mene su izabrali ljudi – kazao je.

Vecernji.hr/https://www.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)