OBILJEŽEN MEĐUNARODNI DAN SJEĆANJA NA ŽRTVE HOLOKAUSTA: Jačati društvo da se snažno suprotstavi diskriminaciji, isključivosti i netoleranciji

Vrijeme:3 min, 14 sec

 

 

 

Kabiri: Židovski narod je čvrsto i neustrašivo ujedinjen pod Davidovom zvijezdom, govoreći jasno i glasno uime 6 milijuna poginulih od nacista i njihovih suradnika: “Nikad, nikad više!”

Na Židovskom groblju u Mostaru polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća obilježen je Međunarodni dana sjećanja na žrtve Holokausta. Komemoraciji su nazočili predsjednik M. T. Abraham Groupa Amir Gross Kabiri, uime gradonačelnika Mostara Marija Kordića glavna savjetnica Radmila Komadina te predsjednik Židovske zajednice Mostara Zoran Botić.

Ovim činom komemoracije odala se počast milijunima nevinih žrtava s jasnom porukom da se nikada, nigdje niti bilo kome slična stradanja ne dogode.

Važnost sjećanja

Obilježavanjem Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta pokušava se osnažiti osuda zločina Holokausta i snage protiv rasističke mržnje, što se postiže stalnim isticanjem važnosti sjećanja na preživjele, žrtve, spasitelje i osloboditelje.

Identificirajući se sa žrtvama i čuvajući uspomene na njih, buduće generacije izvlače pouke iz najmračnijih stranica prošlosti te se tako neprestano podiže svijest o opasnostima radikalnih, ekstremističkih pokreta i totalitarnih režima, modernih oblika antisemitizma, ksenofobije i svi drugih oblika mržnje. Obilježavanje Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta također je podsjetnik da države, institucije, civilno društvo i građani moraju poduzeti radnje usmjerene na zauzimanje kritičkog stava prema politikama koje šire mržnju, netoleranciju, nasilje i strah. “Na Dan sjećanja na žrtve Holokausta sjećamo se svih naših sugrađana i sugrađanki koji su u Drugom svjetskom ratu ubijeni samo zato što su Židovi i Židovke, zato što su bili druge nacionalnosti. Grad Mostar se i ove godine pridružuje obilježavanju Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta. Genocid u kojem su stradali milijuni žrtava podsjetnik je na veliko zlo koje se dogodilo u mračnom razdoblju u europskoj i svjetskoj povijesti. Opomena je to i svima nama, ne samo u Mostaru, BiH, nego i u Europi, da iz dana u dan jačamo društva koja se snažno suprotstavljaju svakom obliku diskriminacije, isključivosti i netolerancije. Ključnu ulogu u tome mora imati obrazovanje, samo znanje i svijest o povijesnim strahotama, osobito o Holokaustu, uči buduće generacije mladih međusobnom razumijevanju i poštovanju različitosti, drugoga i drukčijeg.

Na ovaj se dan s ponosom prisjećamo i hrabrih pojedinaca koji su se, izlažući vlastiti život, suprotstavili nepravdi i zlu da bi spasili svog bližnjeg. To su svijetli i hrabri primjeri iz kojih moramo učiti kako bismo spriječili svaki budući pokušaj da se slično zlo ne ponovi. Mi, stoga, trebamo njegovati univerzalne ljudske i europske vrijednosti, sve činiti kako bismo očuvali sjećanje na nedužne žrtve i tragediju židovskog naroda, neprekidno promičući slobodu i jednakost svih ljudi, ljudsko dostojanstvo i nacionalnu ravnopravnost, koje su nepovredive civilizacijske vrijednosti koje baštini svako suvremeno demokratsko društvo.

Njegujući kulturu sjećanja i trajnog pijeteta koji dugujemo žrtvama, odlučni i jasni u osudi zločina, trebamo kao društvo svaki dan raditi na promicanju tolerancije te poticanju i promoviranju međusobnog poštivanja i uvažavanja. Samo tako možemo graditi suživot i budućnost za svaki narod i svakog pojedinca”, kazala je jučer Radmila Komadina, glavna savjetnica Grada Mostara u povodu 27. siječnja, Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Mržnja, zločin…

“Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta 27. siječnja obilježava se kao dan oslobođenja zloglasnog logora Auschwitz-Birkenau, gdje je brutalno ubijeno više od milijun muškaraca, žena i djece, samo zato što su bili Židovi. Auschwitz-Birkenau, logor smrti koji je bio posljednje odredište židovskih građana Hrvatske, BiH i cijele regije, svjedoči kako mržnja, neznanje i antisemitizam mogu dovesti do zločina protiv čovječnosti. Moja je dužnost, kao ponosnog Židova, rođenog u Izraelu, osigurati da Holokaust, užasi, ubojstva i nacistička industrija smrti koja je imala za cilj istrijebiti moj narod, nikada ne budu zaboravljeni. Židovski narod danas je čvrsto i neustrašivo ujedinjen pod Davidovom zvijezdom, govoreći jasno i glasno uime 6 milijuna Židova koje su poginuli od nacista i njihovih suradnika: “Nikad, nikad više!”, izjavio je jučer predsjednik M. T. Abraham Groupa Amir Gross Kabiri u Mostaru u povodu obilježavanja Međunarodnog dana sjećanja na žrtve Holokausta.

Dragan Jurić/VL/https://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori