Osiguranje aerodroma oduzimalo telefone putnicima

Vrijeme:55 sec

 

Novi skandal izbio je u Australiji nakon što su se brojni putnici požalili da im je osiguranje aerodroma bez objašnjenja oduzimalo mobilne telefone i tražilo šifre za njih.

Jedan od putnika za “The Guardian” je rekao da je morao predati svoj mobilni i na papiru napisati šifru, čim je stigao u Australiju poslije desetodnevnog boravka na Fidžiju.

List navodi da osiguranje onda konfiscirane telefone odnosi u službene prostorije gdje se zadržavaju oko pola sata.

“Nismo obaviješteni zašto žele pregledati naše mobilne telefone. Ništa nam nisu rekli. Ovo je užasno kršenje privatnosti. Tko zna što su gledali. Kada imaju mobilni i šifru, imaju pristup svemu, povijesti mailova, sačuvanim šiframa, bankarskim računima, zdravstvenom osiguranju”, rekao je jedan putnik.

Ispostavilo se da australijska granična služba po zakonu može oduzeti mobilni telefon svima koji ulaze u zemlju, bez obzira na to jesu li Australci ili ne.

Glasnogovornik pograničnih vlasti rekao je da je riječ o zaštiti australske zajednice i da su na ovakav način prikupljene informacije rezultirale uspješnim operacijama protiv ilegalnih aktivnosti. Novinari su ovu praksu nazvali odvratnom i siledžijskom.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)