Featured Video Play Icon

SCHMIDT: Izborni zakon će sigurno preuzeti ideje koje dolaze s hrvatske strane, osigurat ćemo budućnost BiH bez Dodika

Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail
Vrijeme:5 min, 11 sec

 

 

“Visoki predstavnik” u BiH Christian Schmidt, gostovao je  na Face televiziji. U jednosatnom intervjuu on je govorio o aktualnoj političkoj situaciji u BiH, putu BiH ka EU, pravosuđu u BiH, Otvorenom Balkanu, izbornom zakonu…

 

 

– Dodik je donio odluku da se vrati u institucije, ako se Dodik ne bude držao onoga što je obećao Vučiću bit će u teškoj situaciji. Bonske ovlasti su još uvijek u ladici. Moje ovlasti nisu samo da nekoga skinem s funkcije i Dodik to zna. Zna kako je doveden na vlast. Sve što je usmjereno protiv Daytona bit će sankcionirano. Međunarodna zajednica, EU, SAD i Visoki predstavnik su na istoj strani, kazao je Schmidt.

O državnoj imovini moramo sjesti i pričati

Rekao je kako Dodiku nije ponudio ni jedan euro.

-Nije pitanje kakav će se dil napraviti s Dodikom. On mora sjesti i raditi svoj posao. Ne treba mi Dodikovo priznanje. Iako ne govori sa mnom, Dodik stalno govori o meni. Nisam ja baš beznačajan za njega. Moramo raditi na tome da se budućnost u BiH odvija bez Dodika. Na Dodika više ne treba računati. On i neki se igraju i zbog toga će dobiti neprijatna pitanja. Ako se ne povuku odluke NSRS-a, onda kako to Shakespeare kaže: “Uradit ću prije nego što ću pričati o tome!” Mogu očekivati određene odluke, ali tko će donijeti odluke i kakve će biti vidjet ćemo. Učinit ću nešto prije nego o tome budem govorio. Ići će se putem koji Dodik nije zamislio – kazao je Schmidt.

Rekao je da je nemoguće da 26 godina od formiranja države nije razriješeno pitanje državne imovine te da se to pitanje mora postaviti i međunarodnoj zajednici.

– O državnoj imovini moramo sjesti i pričati. Nije točno da svo zemljište u RS-u pripada RS-u, ja sam strpljiv, ali moje strpljenje ima granice. Postoji odluka kojom se državna imovina ne može davati ili prodavati dok se to pitanje ne riješi. Nisam za to da spriječim ulaganja, želim da spriječim da netko za sebe zagrabi novac koji mu ne pripada, Dodiku i drugima bi bilo bolje da ne prave show u javnosti.

Spreman sam da se o državnoj imovini razgovara i u Parlamentu. Ne može se sve vratiti kako je bilo, ali moramo pričati što može. Bit ću uporan kada je u pitanju državna imovina i insistitirat ću na tome. Ne može Dodik reći: “Sve je moje!” Ne mora Dodik slušati mene, ali neka posluša ljude koji o tome nešto znaju. Zakonom o državnoj imovini nitko neće biti oštećen, ni RS, ni FBiH, ni BiH – rekao je visoki predstavnik u BiH.

Europska unije je najvažniji budući partner za BiH, ističe Schmidt.

– Vrlo intezivno radimo na pitanju sredstava EU koja se raspoređuju u BiH. Međunarodna zajednica ne može samo davati novac i čekati da se nešto napravi. Ne znam je li ovo što radi Dodik samo strategija. Nitko se neće igrati s integritetom BiH. Dodik je imao šansu i nije je iskoristio. Zahvalan sam i Plenkoviću i Vučiću na angažmanu. Bit će neprijatne mjere za one na koje se odnose. Moj brat je zapovjednik EUFOR-a i zajedno s njim sam analizirao trenutnu situaciju. Stvari koje se događaju nisu dobre i ne možemo dopustiti da se događaju. Veoma sam zabrinut. BiH nije u fokusu svjetske politike ali za mene je BiH prioritet, ali čekam pravi trenutak kada ću dobiti podršku mnogih. I Britanci se više okreću BiH. S Peachom surađujem. Razgovarao sam i s glavnim tajnikom NATO-a, međunarodna zajednica neće skrenuti oči s BiH – naglasio je Schmidt.

Komentirao je i dolazak Vinka Pandurevića, osuđenog ratnog zločinca na proslavu Dana RS, 9. siječnja.

– Pandurević stoji pored Dodika na paradi u Banjoj Luci, je li to znači da je on Dodikov savjetnik? Ako znači onda je to bijedno i moram Dodiku reći da je dosta. Neću poništiti Inzkov zakon. Dodik je prokockao svoju šansu 9. siječnja i on se pravi da netko ima nešto protiv Srbije i RS-a a to su igrarije. On je više tragična figura i kompletna situacija je takva.

U Federaciji tri godine nemamo vladu. A zašto? Moramo sjesti i razgovarati i o Izbornom zakonu, ima još vremena za izmjene Izbornog zakona, ali bi to trebalo biti što prije. Hrvatska može biti konstruktivna u smislu pregovora oko Izbornog zakona. Mora se uzeti u obzir presuda Sejdić-Finci i moraju se uzeti u obzir Ostali. Izborni zakon će sigurno izmjene i ideje koje dolaze s hrvatske strane preuzeti, kazao je Šmit.

Rekao je da idućeg tjedna dolaze Palmer i Eihorst na pregovore.

– Bilo bi dobro da godinu prije izbora znamo izborni zakon. Čak i ako u veljači donesemo izmjene Izbornog zakona neće biti kasno. Moglo bi se riješiti uvođenje elektronskog glasanja. Moguć je i put koji preporučuje Plenković – pojasnio je Schmidt.

Više nas vuče za isti kraj konopca

Govoreći o pravosuđu u BiH Schmidt je kazao da pravosudni organi koji rade svoj posao neće imati nikakvih sankcija.

– U BiH ima pozitivnih primjera. Trenutno pravosuđe ne ide u dobrom pravcu jačanja neovisnosti i pristao sam da se prioritetno bavim pitanjem pravosuđa. Tražit ću stručno mišljenje, a onda ćemo govoriti i o mjerama, neka svi puste na miru pravosuđe.

Svatko tko napadne pravosuđe mora znati da je došao na tanak led jer je pravosuđe srž države, neka političari ostave pravosuđe – rekao je Schmidt.

Što se tiče Otvorenog Balkana,Sshmidt je kazao je to priprema za članstvo u EU.

– Otvoreni Balkan je dobar ako je on integratativan. Zalagao sam se za to da se sačuva Berlinski proces. Hoće li doći do preklapanja Berlinskog procesa s Otvorenim Balkanom vidjet ćemo. Pitanje je da li Escobar smatra da se putem Otvorenog Balkana ne može ići u EU. Mislim da je Otvoreni Balkan priprema za članstvo u EU. Ima još mnogo toga da se uradi i u EU i u zemljama Zapadnog Balkana. Nema više rata, ljudi se ne moraju brinuti za svoje živote. Svi su mi rekli da sam dobio jedan od najtežih zadataka koje međunarodna zajednica ima uraditi. Mislim da imamo odgovornost prema BiH. Optimističan sam, jer je mnogo onih koji su spremni pomoći. Više nas vuče za isti kraj konopca – poručio je Schmidt.

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

 

Facebooktwitterlinkedinrssyoutube
Facebooktwitterredditpinterestlinkedinmail

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.