Prije točno 30 godina Vatikan predvođen Papom Ivanom Pavlom II. je priznao Hrvatsku

Vrijeme:47 sec

Sveta Stolica predvođena papom Ivanom Pavlom II. kao jedna od najvećih hrvatskih saveznica u borbi za međunarodno priznanje, upravo je ona na današnji dan 1992. godine i sama među prvima priznala Republiku Hrvatsku i time pokazala posebnu povezanost Hrvatske i Vatikana, što je Papa Ivan Pavao II. zorno pokazivao cijeloga svog pontifikata.

Već 3. listopada 1991. godine Vatikanska diplomacija javno obznanjuje pokretanje postupka za međunarodno priznanje Hrvatske.

Razumijevanje za tadašnje stanje Hrvatske i položaj hrvatskog naroda, u trenucima kada je trećina domovine bila pod srbočetničkom okupacijom, uz vatikansku diplomaciju, poglavito ide Papi Ivanu Pavlu II., koji je itekako osjećao važnost tog trenutka i upravo ta gesta priznanja je došla kao melem na ranu patnjama hrvatskog naroda, koji je bio pritisnut srbočetničkom čizmom.

Činjenica da nas je Vatikan priznao prije, a ne poslije većine europskih zemalja, sigurno da zasluga ide poglavito papi Ivanu Pavlu II., koji je imao posebnu vezu s Hrvatima i Hrvatskom.

 

Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori