D. Pejčinović: Smrtonosni plan za BiH

Vrijeme:3 min, 18 sec

 

BiH na prekretnici – 7.dio

Položaj Hrvata u Bosni i Hercegovini oduvijek je ovisio o ukupnoj hrvatskoj politici, koja se uglavnom krojila u Zagrebu, i koja je Hrvatima u susjedstvu dugo vremena nanosila veliku štetu. Do prije samo Milanović Plenkovićpetnaest-dvadeset godina Mesić i Račan otvoreno su radili, ili, blaže rečeno, „lobirali“ za muslimanske interese, iako Hrvatska od takve (protuustavne!) politike nije imala nikakve koristi. Srećom, vremena se mijenjaju, pa državni vrh danas znatno više vodi računa o nacionalnim interesima. Posljednjih dana Plenković i Milanović kao da se natječu tko će pružiti veću podršku hrvatskom narodu u BiH (v. polemiku oko rezolucije Vijeća EU!) Za razliku od nacionalno probuđenih vlastodržaca, oporba i dalje vrti istu priču; ljevičari uporno guraju davno propale multietničke koncepte, koje bi, po njima, trebali provesti muslimanski ekstremisti u Sarajevu?! Za ekstremnu ljevicu Bosna je i dalje nekakva „Jugoslavija u malom“, koju treba čuvati „kao zjenicu oka“. Ni desničari nisu puno pametniji; dio domoljuba beznadno je zaglavio u prošlom stoljeću, pa izvor svih problema vidi isključivo u velikosrpskoj politici: „Domovinski pokret ovom prilikom otvoreno poziva Plenkovića; neka se odredi – i glede dramatičnih događaja u Austriji, ponajprije obveznog cijepljenja, kao i pitanju Dodikovog smrtonosnog plana za BiH.“ (narod.hr, 12.12.2021.) U opširnom priopćenju DP-a nema ni riječi o izbornoj reformi (koja je za Hrvate neusporedivo važnija od Dodikovog povlačenja nadležnosti), zaboravljene su Izetbegovićeve prijetnje Hrvatima, pa čak ni notorni Željko Komšić nije zaslužio osvrt?! Bilo bi zanimljivo saznati tko je stvarni autor „Penavinog“ proglasa!

Čerkezovac vs. Trebinje

„Ako se ne budu okanili Trgovske gore, jednog dana mogu dobiti nuklearni otpad iznad Dubrovnika, na najbližoj točki Trebinje1s BiH. Jer ništa za nas nije manje vrijedan Novi Grad i Bihać, nego za njih Dubrovnik. To su legalne metode reciprociteta.“ (Jutarnji list/DW, 16.12.)

Brzinski posjet predsjednika vlade Andreja Plenkovića susjednoj državi, te susret s predsjedateljem Vijeća ministara BiH, pokazao je da u međudržavnim odnosima postoje i neka sitna, neraščišćena pitanja, koja se često guraju pod tepih zbog „viših“ ciljeva. Jedno od tih pitanja spomenuo je, u razgovoru s Plenkovićem, i predsjedatelj Zoran Tegeltija: „Možda je za nas najaktualnije pitanje koje trenutačno i nije toliko problematično , a to je problem izgradnje nuklearnog odlagališta. Mi imamo dobre razgovore i dogovore da će naši stručnjaci sudjelovati u radu. Moj osobni poziv Vladi RH jest da pokuša pronaći neku drugu lokaciju jer je previše nervoze i straha među građanima“ – kazao je Tegeltija. Razjasnimo malo o čemu se radi!

Nakon dugotrajnog istraživanja hrvatski stručnjaci došli su do zaključka da je za skladištenje dijela radioaktivnog otpada iz nuklearke „Krško“ najprikladnija lokacija bivše vojarne „Čerkezovac“ na Trgovskoj gori kod Dvora, u neposrednoj blizini rijeke Une i granice s BiH. Lokacija je kod okolnog stanovništva izazvala zabrinutost, pa čak i zahtjeve za pokretanjem međudržavnog spora. U isto vrijeme, međutim, imamo i dva zahvata koji ozbiljno ugrožavaju Dodikhrvatske interese na području ušća Neretve i zaleđa Dubrovnika. Prvi se odnosi na srpski projekt „Gornji horizonti“ u istočnoj Hercegovini, koji bi mogao ugroziti vodotok Neretve i zaslaniti tamošnje poljoprivredne površine. Drugi projekt je novijeg datuma, a radi se o izgradnji zrakoplovne luke pokraj Trebinja, u zaleđu Dubrovnika. Neki pripremni potezi, poput izrade dokumentacije i izvlaštenja zemljišta, već su povučeni, no, još uvijek nije kasno da se projekt zaustavi. Prvo i osnovno pitanje – što će Trebinju aerodrom kad u neposrednoj blizini postoje čak dvije zračne luke – dubrovačka i tivatska? Je li riječ o pokušaju „parazitiranja“ na turistima koji dolaze u Dubrovnik i Boku Kotorsku, ili postoje neki drugi, skriveni ciljevi? Bilo kako bilo, vrijeme je da se oglase stručna javnost i hrvatski političari, kako sutra ne bismo bili dovedeni pred svršen čin! Ako ne ide drukčije, Hrvatska bi mogla odustati od predviđene lokacije za nuklearni otpad, dok bi Srbi zauzvrat odustali od zračne luke kod Trebinja, te prihvatili hrvatske primjedbe oko gornjeg toka Neretve. Milanović tvrdi da se s Dodikom dogovori „za deset minuta“, pa, eto, neka sada pokaže inicijativu!

 

Dinko Pejčinović/https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)