Umro je hrvatski povjesničar prof. mr. Mladen Ivezić

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

 

Gđa Gordana Turić mi je javila tužnu vijest:

Poštovani gospodine akademiče,

 S tugom Vas obavještavam, da je sinoć, 2. prosinca, umro naš veliki domoljub, povjesnik, jezičar i filozof, prof. mr. Mladen Ivezić. Sprovod će mu biti u petak, 10. prosinca u 12:30 sati na Krematoriju, a Sv. Misa zadušnica u subotu, 11. prosinca u 9 sati u dvorani u dvorištu Bazilike Srca Isusova u Palmotićevoj ulici. Neka ga dragi Bog uzme u naručje, kako je on u naručju nosio Hrvatsku!

Da, napustio nas je još jedan velikan hrvatski povjesničar mr. sc. Mladen Ivezić, član Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac. Na svaki način su mu onemogućavali rad i napredovanje oni koji su bili upitni povjesničari ali podobni vlastima kojima nisu bili u interesu istine o hrvatskoj povijesti, kojima su odgovarale laži iz jugo-komunističke historiografije u cilju držanja u pokornosti hrvatskog naroda. Na žalost ista politika se provodi u današnjoj RH. Dovoljno je pročitati naslove njegovih knjiga, koje je uglavnom tiskao u vlastitoj nakladi, pa vidjeti zašto je bio nepodoban.

Mladen Ivezić rodio se 1957. godine u Zagrebu. Osnovnu školu i gimnaziju polazio je i završio u Zagrebu.

Studij povijesti i komparativne književnosti upisao je 1976. godine na zagrebačkome Filozofskome fakultetu, 1977. godine upisao je i psihologiju i filozofiju a diplomirao je 1982. godine. 1984. godine Ivezić je upisao poslijediplomski studij iz povijesti a magistrirao je godine i to s obranom teze Društvena uvjetovanost i kulturni utjecaj pučkih kalendara u sjevernoj Hrvatskoj i Slavoniji od ilirizma do sedamdesetih godina 19. stoljeća. Od 1991. godine bio je član Komisije za utvrđivanje žrtava Drugoga svjetskog rata i poraća Republike Hrvatske. 2002. godine pokrenuo je satirično-politički časopis Hrvatski zvekan i bio mu nakladnikom i glavnim urednikom te piscem većine članaka. Hrvatski zvekan u kojemu su, između ostalih, surađivali Nela Eržišnik, akademik Josip Pečarić, prof. dr. Nedjeljko Kujundžić i prof. dr. Tomislav Sunić izlazi u samo četiri broja i gasi se.

Skupština Društva za istraživanje trostrukog logora Jasenovac dodijelila mu je pohvalnicu kao istaknutom istraživaču jasenovačkog logora zajedno s akademikom Josipom Pečarićem, prof. dr. sc. Josipom Jurčevićem, dr. sc. o. Vladimirom Horvatom i Vladimirom Mrkocijem.

Djela

Hrvatski kalendari, Hrvatski Forum, Zagreb, 1997.

Genocid nad Hrvatima zapovijeda Tito, vl. naklada, Zagreb, 1999.

Titova umjetnost mržnje, vl. naklada, Zagreb, 2001.

Jasenovac – brojke, vl. naklada, Zagreb, 2003.

Profiterna: I. dio, Marx i Engels, vl. naklada, Zagreb, 2003.

Titov Jasenovac, vl. naklada, Zagreb 2014.

Ratni zločinac Tito, vl. naklada, Zagreb 2015.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Mladen_Ivezi%C4%87

https://drustvojasenovac.wordpress.com/2015/09/02/skupstina-drustva-dodijeljene-pohvalnice-istaknutim-istrazivacima-jasenovackog-logora/

Neka Svemogući Bog, našem Mladenu podari laku hrvatsku zemlju, koju je toliko volio.

Tvoj prijatelj,

Josip Pečarić

Hrvatsko nebo

One thought on “Umro je hrvatski povjesničar prof. mr. Mladen Ivezić

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)