Robovi smo SDA i lažne ljevice

Vrijeme:2 min, 2 sec

 

Gospodarski razvoj je tema nad temama, ali Izborni zakon će imati primat sve dok se ne postigne dogovor – i to s potpunim pravom. Za komad kruha se nekako možeš izboriti i sam, ali za osnovno demokratsko pravo moraš se uzdati u političare.

„Dok mi o Izbornom zakonu, svi nas ekonomske prešišaše“; „Ja, i?“…

Prva izjava može se pripisati većini pratitelja političkih zbivanja u BiH, pa čak i onima koji zdušno zagovaraju izmjene Izbornog zakona, odnosno preciznu kodifikaciju narušenog dogovora iz 1995.

Drugu smo pak naveli kao kao primjer reakcije onih koji Ustav krše, beru plodove političke pljačke i samo deklarativno se zagovaraju za dogovor. Znamo iz čijih je usta izašla.

I doista, dok se iz ciklusa u ciklus, a sve glasnije nakon posljednjeg ustoličenja Željka Komšića, razglaba o tome kako se dogovoriti o dogovoru na nekom sljedećem sastanku, a poput dimnih zavjesa se ispaljuju izjave poput one „manjina dominira nad većinom“, „možete dobiti samo ako nešto date“, skrivene tamo negdje iza  zapećka, umornom narodu zamagljene i mutne, ostaju teme koje život znače.

Oni kojima sve to prekipi odlaze u srednju i zapadnu Europu, no tema smo mi koji ne namjeravamo otići a prisiljeni smo sve to slušati.

Neće Bošnjaci, koji ionako imaju veliku brojčanu nadmoć u većini institucija, pretrpjeti baš nikakvu štetu ako drugom narodu vrate ono što mu pripada, mogućnost izbora svojih predstavnika u jedina tri politička tijela u državi koja se ne biraju po građanskom principu. A koja, uzgred budi rečeno, ne nose ništa značajno više od simboličkog značaja i prava veta.

Upravo simbolika i spaja i ruši mostove među ljudima.

Pik – nisam ja

I dok povremeno čujemo od pojedinih sarajevskih političara da sve ovo nije pošteno, kad treba povući potez gotovo svi su kao jedno tijelo. Nitko ne želi biti taj koji će popustiti zahtjevima Hrvata – zahtjevima za poštivanjem Ustava.

Posebice se to odnosi na stožernu bošnjačku stranku – SDA – koja u najvećoj mjeri cilja na nacionalistički raspoložene birače koji bi rado zbrisali Hrvate iz sfere političkog odlučivanja. Nisu od toga operirane ni takozvane lijeve stranke, štoviše podjednako se zdušno, u nedostatku političkog sadržaja i ideja, zalažu za nastavak ruganja Ustavu.

Nisu valjda svjesne da bi, pored toga što izmjenama Bošnjaci općenito ne bi ništa izgubili, upravo ta “ljevica” profitirala na račun slabljenja već ionako oslabljene SDA.

Sve dok se ne dogovore o ovome, ostale teme će (ne)opravdano čekati u prikrajku.

 

Bruno Bošnjak/Dnevnik.ba/ https://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)