GALIĆ: Najistraživanija sam osoba u BiH jer sarajevski politički subjekti žele upravljati Graničnom policijom

Vrijeme:2 min, 2 sec

– Mislim da sam najistraživanija osoba u Bosni i Hercegovini, a sve s ciljem kako bih dopustio da sarajevski politički subjekti upravljaju najvećim dijelom Granične policije BIH, rekao je za Zoran Galić, ravnatelj Granične policije BiH za Dnevnik RTV Herceg Bosne.

On je pojasnio da političke strukture u Sarajevu žele da on operativno upravlja samo s nekih 20 posto GP BiH, odnosno hrvatskom komponentom, a da sve ostalo prepusti nekome drugome.

Ističe da je zbog toga konstantno izložen različitim pritiscima u vidu zastupničkih pitanja i anonimnih prijava po kojima postupaju SIPA i Tužiteljstvo.

-Kada sagledamo aspekte takvog ponašanja možemo kazati da su to grubi oblici urušavanja ove državne institucije i same države BiH od onih koji se najviše zaklinju u državu Bosnu i Hercegovinu, rekao je Galić.

Upitan da prokomentira poziv da podnese ostavku, koji mu je zbog spornog natječaja za zapošljavanje policijskih službenika Granične policije BiH uputio Enes Obralija, predsjedatelj Neovisnog odbora Parlamenta BiH, Galić kaže da je upravo Obralija najviše kadrovirao unutar bošnjačkog korpusa u GP BiH te ga je pozvao da o konkretnim stvarima pričaju putem sudova ili izravnog medijskog sučeljavanja.

Osvrnuo se Galić i na dugogodišnji problem nedostatka kadrova u Graničnoj policiji što izravno utječe na kapacitete za sprječavanje ulaska ilegalnih migranta u BiH. Napominje da je osnovni problem sadržan u tome kako iz ograničenih resursa osigurati proračunski novac za eventualno novozaposlene policajce.

Međutim, dodaje da se s postavkom “jedan policajac na 15 kilometara zelene granice nemoguće “nositi s problemom ilegalnih migracija.

– Pokušali smo reformirati ovu agenciju na način da postojeći sustav reformiramo – smanjimo broj šefova, a povećamo broj specijalista i izvršitelja. Unutarnjom reformom dobili bi oko 450 policajaca na terenu, rekao je Galić pojasnivši da su taj pravilnik, rađen u suradnji s policijom iz Njemačke, prije četiri godine zaustavili predstavnici vlasti na čelu s tadašnjim ministrom (sigurnosti – Draganom Mektićem, op.) jer im nije odgovarao. Ustvrdio je i da je jedino hrvatska komponenta podržala taj pravilnik koji je, kako kaže, usklađen s EU standardima.

Osvrnuo se Galić i na sumnje o nepravilnosti prilikom provođenja natječaja za zapošljavanje kadrova u Graničnoj policiji BiH koja je u fokusu javnosti posljednjih dana zbog uhićenja dvojice službenika te agencije.

Ravnatelj GP BiH potvrdio je da je saslušan po ovom pitanju u prostorijama SIPA-e, ali da se saslušanje odnosilo samo na dio o zakonima i propisima po kojima je imenovano povjerenstvo koje je vršilo provedbu ovoga natječaja.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)