TIMOTHY LESS: Vojska Srbije i Kosovske snage pokušat će zauzeti sjever Kosova, drama na Kosovu i u BiH će se povezati

Vrijeme:1 min, 28 sec

Moj je osjećaj je da se dvadesetogodišnja drama na Kosovu kreće k svom dugoočekivanom trenutku istine, smatra suradnik Demostata sa Sveučilišta Cambridge, Timothy Less, koji ne isključuje ni mogućnost da će i snage kosovskih Albanaca, ali i Vojska Srbije, u dogledno vrijeme nastojati uspostaviti kontrolu nad sjeverom Kosova, prenosi agencija FoNet.

Prema predviđanju suradnika Demostata, naredna faza u rješavanju statusa Kosova vjerojatno će biti definirana silom, “najprije od strane Prištine, a potom i od strane Srbije, tako što će Srbija pomoću vojske pripojiti Sjever”.

„To će biti dramatičan razvoj situacije, ali, logično je da je to jedini scenarij koji je preostao, ukoliko Albanci ne žele status quo, niti formiranje Zajednice srpskih općina, a Srbija odbija ideju da se Sjever integrira u ostatak Kosova“, uvjeren je Less.

Time bi se, kako je ocijenio, stvorile dvije nove činjenice na terenu, da Beograd kontrolira Sjever i da Priština kontrolira Jug, „što je uvijek i bio najizvjesniji scenarij za Kosovo, imajući u vidu demografske podatke“.

Less smatra da bi se time, također, preokrenula debata o budućnosti Kosova, jer će „početi će se razmatrati status Srba na Jugu, što će, Srbija, nesumnjivo, dovesti u vezu sa statusom Albanaca u Preševskoj dolini“.

Kako prognozira, pitanje budućnosti Kosova vjerojatno će poprimiti jednu širu dimenziju, “jer paralelno raste kriza u Bosni, gdje Srbi teže konačnom raspadu države, i ove dvije drame će se sigurno povezati”.

„Bilo kako bilo, konačni rasplet bit će razmjena teritorija između dviju strana“, predviđa Less i podsjeća na želju Edija Rame da se Albanija ujedini s Kosovom.

„U svakom slučaju, ako Srbija zaprijeti Kosovu, a vanjski promatrači ne podrže Kosovo, gotovo je sigurno da će se Kosovo približiti Albaniji, kako bi dobilo podršku i sigurnost, što će učiniti ujedinjenje još izvjesnijim“, objašnjava Less.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo