ESCOBAR: Kamen temeljac naše politike u BiH je podrška Daytonu i reformama za ulazak u EU

Vrijeme:1 min, 52 sec

 

Zamjenik američkog državnog tajnika i specijalni izaslanik predsjednika SAD za Zapadni Balkan Gabriel Escobar priopćio je da će nova američka administracija biti vrlo aktivna u regiji, navodeći da SAD ima odgovor na utjecaj Rusije.

Članstvo u EU dugoročno rješenje mnogih problema

Govoreći o angažmanu nove američke administracije u regiji, Escobar je u online obraćanju sudionicima 2BS foruma u Budvi rekao da u Washingtonu vjeruju da je dugoročno rješenje mnogih problema na Balkanu članstvo u EU za sve zemlje regije.

– To se nije promijenilo ni u jednoj administraciji od devedesetih i raspada Jugoslavije – rekao je Escobar i podsjetio da su sve administracije od tog vremena gurali vlade iz regije da napreduju u kandidaturi za EU, da izvrše reforme za borbu protiv korupcije, primjenu vladavine prava i stvaranje demokratskih mogućnosti za različite glasove u društvu, te unaprijeđenje ekonomije tako da ona ne bude samo za ljude povezane s političkim strankama i vladom, već za sve koji žive u vašoj zemlji, prenosi Glas Amerike.

Kamen temeljac podrška Daytonu

On je rekao da ni ova američka administracija neće imati drukčiji pristup Balkanu, poručujući da “ćete nas vidjeti vrlo aktivnima”, te da će biti partner s onim vladama koje žele zadržati neovisne, suverene, inkluzivne i demokratske vlade”.

– Za nas je kamen temeljac naše politike u BiH podrška Daytonu, podrška bosanskohercegovačkom teritorijalnom integritetu i podrška svim reformama koje su potrebne za ulazak BiH u EU. Kada su u pitanju Srbija i Kosovo, naš pristup je – nastavljamo podržavati dijalog pod vodstvom EU, kako napredujemo, nadamo se da možemo s obje vlade surađivati u svim rješenjima koja one nalaze zajedno. Što se tiče Crne Gore, imate novu vladu i ta nova vlada ima našu podršku, sve dok ostane demokratska i fokusirana na svoju europsku budućnost – rekao je Escobar.

EU treba ubrzati dimaniku procesa integracije zapadnog Balkana

Prema njegovim riječima, Europa bi trebala ubrzati dinamiku procesa integracije zapadnog Balkana, dok se na samom Balkanu događa dinamična ekonomska integracija.

– Mi želimo biti partner u tome, te tražiti mogućnosti da iskoristimo Balkan da objasnimo ostatku svijeta da je Balkan kakvog ga mi vidimo regija s ogromnim mogućnostima – naglasio je Escobar i dodao da će nova administracija “puno raditi na komercijalnim i ekonomskim inicijativama”, objavio je Glas Amerike.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo