PITANJE KOJE SE SVE ČEŠĆE POSTAVLJA Hoće li sukob unitarista i separatista izazvati novi rat i dovesti do raspada BiH?

Vrijeme:3 min, 48 sec

 

 

Hoće li se BiH raspasti u sudaru unitarista i separatista i moželi taj sukob izazvati novi rat? Pitanje je koje sve češće postavlja sve veći broj žitelja Bosna i Hercegovine, piše Hrvatski Medijski Servis.

Dok lider SNSD-a Milorad Dodik za kraj ovog mjeseca najavljuje kako će vladajuća koalicija u Narodnoj skupštini Republike Srpske izglasati zakone kojima će biti stavljena izvan snage suglasnosti na zakon o Oružanim snagama BiH, VTSV-u i Upravi za neizravno oporezivanje BiH, te uskratiti nadležnost SIPA-i i OSA-i na teritoriju Republike Srpske, a prihvatiti samo ono što stoji u daytonskom Ustavu BiH, dotle bošnjačke stranke odbacuju temeljna načela Ustava BiH.

Zalažući će za isključivo građanski koncept uređenja BiH, na načelima jedan čovjek jedan glas, bošnjačke stranke praktično se bore za pretvaranje tronacionalne, daytonske BiH u državu većinskog (bošnjačkog) naroda. Protive se konstitutivnosti naroda kao nadkrovljujućem ustavnom načelu i istovremenu izmjenama Izbornog zakona koje bi omogućile provedbu presude Ustavnog suda BiH, koja nalaže izbor legitimnih predstavnika i hrvatskog ustavotvornog naroda u Predsjedništvo BiH te u potpunosti u Klub Hrvata Federalnog i Doma naroda Parlamenta BiH. Što više traže ukidanje zakonodavnih funkcija Federalnog doma naroda, kako bi ovladali Federacijom, a Hrvate eliminirali kao suveren narod i konstituent ovog entiteta. U najkraćem bore se za rušenje Daytonskog sporazuma i Ustava BiH, koji je Bosnu i Hercegovinu definirao kao federativnu državu dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

No vratimo se pitanju što bi se moglo dogoditi ukoliko bi Narodna skupština usvojila set zakona, kojima bi bili stavljeni izvan snage zakoni o obrani, VTSV-u i neizravnim porezima na državnoj razini, te uskraćena nadležnost SIPA-i i OSA-i na teritoriju Republike Srpske? Prva mogućnost je da novi visoki predstavnik Christian Schmidt te zakone proglasi antidaytonskim i stavi ih izvan snage. No, ni sam Schmidt nije izabran u skladu s Aneksom 10 Daytonskog sporazuma, koji predviđa da ga imenuje, uz suglasnost strana u BiH Vijeće sigurnosti UN-a. Vlasti Republike Srpske ne smatraju ga visokim predstavnikom i njegova odluka bi, bez sumnje, bila ekspresno odbačena.

Druga mogućnost je da Tužiteljstvo BiH podigne optužnici? No, protiv koga? Jedino utemeljena optužnica mogla bi biti podignuta protiv zastupnika u Narodnoj skupštini koji su izglasali zakone, kojima se stavljaju izvan snage zakoni na državnoj razini. Optužnica za “podrivanje ustavnog poretka” bila bi neosnovana jer Ustavu BiH nigdje ne predviđa postojanje Oružanih snaga BiH, VTSV-a, neizravnih poreza, SIPA-e, OSA-e. No, kada bi Tužiteljstvo BiH našlo temelj za podizanje optužnice, što naravno iziskuje značajno vrijeme za prethodnu istragu i saslušanje osumnjičenih, može se predpostavititi da se optuženi ne bi odazvali pozivu na saslušanje, u skladu sa zakonom kojeg su izglasali a kojima se stavlja izvan snage nadležnost pravosuđa BiH na teritoriju Republike Srpske.

Sljedeći korak bilo bi izdavanje naredbe SIPA-i da optužene privede. Sve i kad bi direktor SIP-a Darko Ćulum, koji je kadar Dodikovog SNSD-a, prihvatio izvršiti naredbu Tužiteljstva BiH, što je njegova zakonska dužnost, protiv svojih stranačkih kolega u NSRS, nema sumnje da bi izvršenje te naredbe dovelo do sukoba između pripadnika SIPA-e i pripadnika MUP-a Republike Srpske, koji bi štitili novousvojene zakone ovog entiteta. Ali i do toga da srpski kadrovi napuste ove državnu policijsku agenciju.

Eventualni angažman Federalne policije, koja po Ustavu BiH, nema pravo intervenirati izvan ovog entiteta u Republici Srpskoj bio bi tretiran kao agresija u ovom entitetu. Angažiranje Oružanih snaga BiH, također, bi bilo nemoguće budući oni nemaju ovlasti intervenirati u unutarnjim sukobima, a uz to Vojska BiH se ne može aktivirati bez konsenzusa trojice članova Predsjedništva BiH, od kojih je jedan Milorad Dodik.

Može se predpostaviti kako će zakoni koje planira usvojiti Narodna skupština RS, uz stavljanje izvan snage zakona na razini BiH, istovremeno predvidjeti i osnivanje Vojske Republike Srpske, VTSV-a RS-a te Uprave za neizravno oporezivanje ovog entiteta, kao i Obavještajno sigurnosne agencije.

Iako, ne bi bila proglašena neovisnosti RS, ovaj entitet bi de facto to postao- neovisna država, bez međunarodnog priznanja. Institucije na razini BiH, kako stvari stoje nemaju resursa kojima bi ovo spriječili. Ostaje samo pitanje hoće li ukoliko se ovo dogodi bošnjački lideri angažirati bošnjačku komponentu Oružanih snaga i formirati paravojne “patriotske” formacije koje bi izvršile napad na Republiku Srpsku. Podsjetimo, lider SDA Bakir Izetbegović ovih dana je najavio kako nje milijun i 450.000 “patriota”, uz pomoć međunarodne zajednice, spremno spriječiti odcjepljenje bilo kojeg dijela BiH. Bi li međunarodna zajednica, odnosno njene snage prisutne u BiH; Eufor i NATO ratovali na strani onih koje bi predvodio Bakir Izetbegović? Takvo što teško je zamisliti.

 

hms.ba/ https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)