ZOVKO: EPP poziva na reformu Izbornog zakona u skladu s odlukama Ustavnog i međunarodnog suda

0

 

Čelnici država članica Europske unije i zemalja zapadnog Balkana okupili su na Brdu kod Kranja u Sloveniji na sastanku na vrhu EU-a i zapadnog Balkana, čiji je domaćin Slovenija kao trenutna predsjedateljica Vijeća EU-a.

Čelnici EU-a na sastanku su ponovno potvrdili europsku perspektivu zapadnog Balkana i razmotrili mogućnosti daljnje suradnju u cilju napretka cijele regije na putu prema europskim integracijama.

Uoči sastanka na vrhu, EPP je objavio deklaraciju kojom izražava snažnu i nedvosmislenu podršku vjerodostojnom procesu proširenja Europske unije. Prema deklaraciji, proširenje Unije predstavlja zajedničku odgovornost i zahtijeva povjerenje između EU-a i regije, kao i između samih država u regiji.

Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu i potpredsjednica parlamentarnog izaslanstva za Bosnu i Hercegovinu i Kosovo izrazila je podršku deklaraciji EPP-a.

„Kako je u tekstu deklaracije navedeno, politika proširenja jedna je od najuspješnijih politika EU-a na zapadnom Balkanu. Tom politikom pokušavamo napredovati s europskim projektom, ali i više od toga – tu se radi i o europskoj sigurnosti i stabilnosti”, poručila je Zovko.

Zovko je posebno pozdravila pozivanje na nedavno stupanje na snagu novog Instrumenta pretpristupne pomoći, kroz koji EU nudi sredstva i podršku zapadnom Balkanu za potrebne reforme. Zovko je također istaknula dio u kojem EPP poziva čelnike Bosne i Hercegovine da napreduju u reformi Izbornog zakona u skladu s odlukama međunarodnog i Ustavnog suda.

“Od ključne je važnosti za budućnost zemlje da novi Izborni zakon, koji omogućuje jednaku zastupljenost, stupi na snagu prije sljedećih izbora 2022. godine” – zaključila je Zovko.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara