HINA s podvalama zagadila medijski prostor

Vrijeme:6 min, 45 sec

 Tiskovna konferencija Hrvatske pravoslavne crkve

U petak 1. listopada održana je tiskovna konferencija Hrvatske pravoslavne crkve u Europskom domu u Zagrebu. Pozvani su bili svi hrvatski mediji, tv-kuće, elektronički i tiskovni, uz naravno obavezan poziv HINA-i, kao hrvatskoj izvještajnoj novinskoj agenciji.

HPC1 1

Na tiskovnoj su konferenciji govorili zastupnici u Hrvatskom saboru Ante Prkačin i Hrvoje Zekanović (umjesto najavljene Ruže Tomašić), akademik Josip Pečarić, hrvatski branitelj pravoslavne vjeroispovijedi pukovnik HV Ratko Despot, te novinar 100% HRVI Mario Filipi i naposljetku Hrvatski Arhiepiskop +Aleksandar. Na tiskovnoj konferenciji nisu se pojavili novinari i kamere HRT-a, TvNova-e i RTL-a, iako su bili višekratno obaviješteni. Došla je Z1-tv koja je snimila cijeli tijek konferencije te njihov materijal može poslužiti kao vjerodostojan i za sve dalje navedeno u ovom tekstu. Bila je u dvorani i još jedna kamera, te novinar Hrvatskog radija koji se kasnije predstavio. Ostali novinari, ako su bili kao publika u dvorani, ostali su nepoznati.

HPC1 2

HPC1 3

Na samom početku voditelj i moderator konferencije, ujedno i autor ovog teksta, naznačio je da se posebno očekivao dolazak izvjestitelja i kamere HRT-a zbog teme koja je naznačena kao „Prava pitanja Porfiriju“ a što je vidljivo iz tiskane knjižice istog naslova, uz ostale dvije vrlo aktualne teme „Nepravilnosti u obrascima aktualnog popisa stanovništva“ i „Oskvrnuće hrvatske zastave na prostorijama HPC-a“.

HPC1 4

Najavljeni govornici su vrlo konkretno i jasno govorili. Prvi se obratio zastupnik Ante Prkačin s povijesnim činjenicama o Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi koja je postojala 200 godina prije NDH, precizno iznoseći povijesne podatke, navodeći godine i crkvene kanone. Učinio je to upravo zbog okolnosti srpsko-komunističkih podvala o HPC, kao „tvorevini koja je nastala u NDH (sic!) i Pavelićevom režimu“, a čija se srbo-komunistička laž širi od 1945. sve do danas. Tome je među inim služila i za tu prigodu tiskana knjižica „Prava pitanja Porfiriju“ koja je besplatno podijeljena svim nazočnima na konferenciji i na čiji je sadržaj upozorio voditelj konferencije, kako bi medijski izvjestitelji i njihovi urednici mogli biti pravilno informirani, u interesu prenošenja istinitih vijesti prema hrvatskoj javnosti.

HPC1 5

HPC1 5

HPC1 5

Pa ipak, prve vijesti koje su se posredstvom Hine počele širiti u medijskom prostoru te večeri, nisu bile dobronamjerne, nažalost ni istinite, jer upravo suprotno o povijesno izrečenom na konferenciji, u tu se vijest ubacuje proizvoljan i lažan dio. Citirano sporni dio iz Hinine vijesti koja glasi: „Hrvatska pravoslavna crkva osnovana je 1942. na inicijativu vođe ustaškog pokreta Ante Pavelića za vrijeme Nezavisne Države Hrvatske, kvislinške tvorevine koju su Nijemci i Talijani formirali na prostoru Hrvatske i BiH. Nestala je zajedno s padom ustaškog režima.“ Tako je HINA po komunističkom obrascu krivotvorila vijest sa svojim proizvoljnim umetkom, kako bi ponovila laž o osnivanju HPC u ustaškom režimu NDH (sic!). A to je upravo zastupnik Ante Prkačin, koji je prvi govorio o povijesti HPC, nekoliko puta činjenično demantirao. Zbog prikrivanja tog uvodnog početka konferencije, HINA spominje Prkačina tek na samom kraju svoje vijesti. Dakle, i pogrešnim redoslijedom govornika, montira se vijest koja postaje krivotvorina. Pitamo se s kojim je pravom novinar ili urednik u vijest s tiskovne konferencije HPC-a umeće nešto što nije bilo izrečeno, a ispušta upravo ono što je bilo rečeno? Nešto što je na samom početku demantirano, povijesno i činjenično, to se ne navodi i to nije vijest? Gdje je učio takvo podmetačko i nepošteno novinarstvo?

HPC1 8

 

HPC1 9

HPC1 10

HINA predstavlja sama sebe kao „javni medij i jedina nacionalna novinska agencija u Hrvatskoj čiji su korisnici gotovo svi važniji elektronički i tiskani mediji u zemlji. U Uredništvu Hine radi 95 novinara i fotoreportera koji prate sve važnije događaje u Hrvatskoj i svijetu. Osim hrvatskih medija, vijesti Hine preuzimaju brojne novinske agencije s kojima Hina surađuje, kao i brojni portali u regiji“. Dakle kad krene Hinina vijest, kao zlonamjerna podvala, zagadi sav medijski prostor u Hrvatskoj, ali i šire u susjednim prostorima i služi kao okidač za širenje „fake news“, hrvatski rečeno – lažnih vijesti. A to je ono što bi se najmanje očekivalo od nacionalne hrvatske novinske agencije čiji bi zadatak trebao biti prenošenje istinitih vijesti, bez zlonamjernog moderiranja i podvaljivanja, bez režiranih i netočnih prokomunističkih montiranja i ubacivanja.

Na temelju Hinine vijesti, istu vijest odmah potom prenosi i portal televizije N1, koji se predstavlja kao prva regionalna i lokalna 24-satna platforma za emitiranje vijesti i aktualnosti za više od 20 milijuna ljudi na Balkanu. S produkcijskim centrima u Beogradu, Sarajevu i Zagrebu, N1 je eksluzivni informativni partner CNN-a. Njihova vijest na bazi HINE je vidljiva ovdje, a Portal N1 predstavlja se kao tv-kuća koja zapošljava preko 150 profesionalnih televizijskih i web novinara, koji proizvode vijesti, informativni, sportski, zabavni i obrazovni sadržaj. Predstavljaju se kao urednički kolegij koji je odgovoran za to da se „u procesu proizvodnje programa N1 kontinuirano pridržava striktnih smjernica za integritet, točnost i nepristrano izvještavanje, koji predstavljaju principe primijenjene na cijelu N1 platformu“.

HPC1 11

Tako je Hina s lažnim podacima o HPC-e, koji su upravo povijesnim slijedom i činjenicama demantirane na tiskovnoj konferenciji, „zapišala“ medijski prostor Hrvatske, te krivotvorinu podmetnula i podvalila ostalim medijima. Štetu koju su učinili, bezobrazna je i zahtjeva čvrst i odlučan demanti, ako ne i sudski postupak.

HPC1 12

Naravno uz takvu uvertiru vijesti, sporedne postaju činjenice koje su se iznosile na samoj tiskovnoj konferenciji, a vrlo su bitne u ovom trenutku za hrvatsku javnost. A to je da postoje razlike između elektroničkog i papirnatog upitnika za popis stanovništva. Na tom popisu nema HPC-a, ali postoji SPC u Hrvatskoj, iako ni ona nije registrirana. I zastupnik Hrvoje Zekanović i arhiepiskop +Aleksandar, govorili su o nedopustivosti da se popisom stanovnika nameću obrasci po pitanju nacionalne, vjerske i crkvene opredijeljenosti. Arhiepiskop +Aleksandar je detaljno rastumačio kako su tijela državne uprave, koja su o tome trebala voditi brigu i uskladiti nepravilnosti, a naročito se ne služiti elektroničkim obrascem za sprječavanje slobodnog iznošenja podataka kod popisivanja stanovništva, u potpunoj diskoordinaciji i disfunkciji. Dio pučanstvo, koji nije podoban vlasti, a to su prvenstveno Hrvati pravoslavne vjeroispovijedi, ne mogu se izjasniti o pripadnosti vjerskoj zajednici, nego mogu „birati“ ono što nisu po ponuđenom izborniku. Očito ponuđeni izbornik je osmišljen kako se ni bi olakšalo popisivanima, nego da bi se upravljalo popisnim rezultatom, što očito zadovoljava nečiji kronični politički interes. I to je ono što jest vijest i to dakako alarmantna! No ta je vijest minirana etiketom o nastanku HPC u Pavelićevom režimu.

HPC1 13

Akademik Josip Pečarić se uključio s netočnostima i nepravilnostima medijskih izvješćivanja, koji već godinama funkcioniraju i prevladavaju u hrvatskom medijskom prostoru, posebice na HTV kao nacionalnoj televiziji. Primjerice na slučaju logora Jasenovac i prešućivanju najnovijih znanstvenih spoznaja i podataka o popisu ubijenih, pa tako i o prešućivanju, nepoznavanju povijesnih činjenica i podmetanju lažnih podataka o HPC. Na to se svakako nadovezuje i snishodljivi intervju HRT-a u Beogradu s Porfirijem, koji nije ni pokušao utvrditi kanonsku i pravnu utemeljenost SPC-a u Republici Hrvatskoj.

HPC1 14

Hinina vijest je ujedno u potpunosti prešutjela činjenice iznesene na tiskovnoj konferenciji o kojima je govorio pukovnik HV-a Ratko Despot. On se predstavio kao Hrvat pravoslavne vjeroispovijedi i ustvrdio kako on nije jedini te da su takvi poput njega, čak njih 12 tisuća, branili Hrvatsku u velikosrpskoj agresiji. U ime njih Despot je zatražio svoje pravo da ima svoju Hrvatsku pravoslavnu crkvu i da se kod popisa stanovništva upisuje kao Hrvat pravoslavne vjeroispovijedi.

HPC1 15

Naposljetku govorio je i novinar, 100% HRVI, Mario Filipi te opisao incident koji se nedavno dogodio na jednoj od liturgija u prostorima HPC-e s ubačenim provokatorom. Po Filipiju najnoviji incident sa oskvrnućem hrvatske zastave na prostoru HPC-e nije uperen toliko protiv hrvatske zastave, niti protiv Hrvatske pravoslavne crkve, pa čak niti protiv Aleksandra kao svećenika, nego protiv Aleksandra kao povjesničara, jer nam on otkriva dijelove hrvatske povijesti koja je do sada bila nepoznata. „Zapravo je sva ta aktivnost uperena protiv istine. Otkrivanje istine donosi Hrvatima samosvijest i ponos, a samosvjesni i ponosni Hrvati ruše svaku pomisao o bilo kakvoj velikoj Srbiji na tlu Hrvatske”, zaključio je novinar i hrvatski branitelj Mario Filipi.

HPC1 16

HPC1 17

 

U tom smislu možemo promatrati i HINA vijest, koja i nije vijest, već podmetanje u svrhu nesnalaženja i širenja starih-novih podvala, neutemeljenih na povijesnoj istini.

https://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori