Kineska tvrtka nije tražila dodatnih 450 mil. kuna za Pelješki most

Vrijeme:1 min, 45 sec

 

“Hrvatske ceste kao investitor radova nisu zaprimile pismeni zahtjev, kao ni usmeni, za povećanjem troškova u iznosu od 450 milijuna kuna od tvrtke CRBC. Isto tako, prema važećem ugovoru, sav rizik od povećanja cijena je na izvođaču radova”, izjavila je glasnogovornica HC-a Tamara Pajić.

Jutarnji list naime, jutros je objavio da će kineska tvrtka CRBC, koja gradi Pelješki most, od Hrvatske zatražiti dodatnih 450 milijuna kuna zbog novonastalih troškova, a da su već uputili usmeni zahtjev.

Kao razlog povećanja troškova Jutarnji list navodi da će Kinezi ispostaviti veći račun jer su poskupjeli materijali, a tu je i utjecaj pandemije.

Glasnogovornica Hrvatskih cesta dodaje da je ta državna tvrtka upoznata s povećanjem troškova nabave materijala i energenata na hrvatskom tržištu, ne samo zbog Pelješkog mosta nego i zbog ostalih projekata.

Kinezi mogu tražiti dodatnih 450 milijuna, ali ih Hrvatske ceste mogu odbiti

“Međutim, bitno je spomenuti da je Pelješki most ugovoren prije povećanja troškova na tržištu materijala i energenata. Jedinične cijene ugovorenih stavki ne mogu se mijenjati dok god je postojeći Ugovor na snazi, međutim u sve ugovore je ugrađena klauzula o kliznoj skali putem koje izvođači mogu zatražiti naknadu zbog povećanih troškova poslovanja. O njezinu izračunu informacije možemo ustupiti tek po eventualnom zaprimanju zahtjeva, jer, kao što smo naveli, do sada nismo zaprimili službeni zahtjev od tvrtke CRBC, a na temelju kojega bismo mogli izraditi analizu opravdanosti”, dodala je Pajić.

Ne samo da ih HC može odbiti nego im mogu i naplatiti penale ako ne izvrše ugovorene radove u roku
Na upit što HC može učiniti jednom kad i ako stigne zahtjev za povećanjem cijena.

“Hrvatske ceste d.o.o. mogu odbiti zahtjev za povećanje jediničnih cijena. Bez obzira na eventualno podneseni zahtjev/eventualno njegovo odbijanje od Hrvatskih cesta, izvođač je dužan završiti radove u ugovorenim rokovima, a njihovo neizvršavanje bi značilo naplatu penala zbog kašnjenja. Budući da ne postoji službeni zahtjev, ne možemo ustupiti informaciju na što se odnosi povećanje troškova koje Jutarnji list navodi u svom članku, a za koji nije tražio komentar Hrvatskih cesta”, poručila je Pajić.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)