PALMER: Postoji način da se riješi pitanje legitimnog predstavljanja Hrvata, nema govora o reduciranju ovlasti domova naroda

Vrijeme:5 min, 1 sec

Neposredno pred odlazak u Bosnu i Hercegovinu, Matthew Palmer je po prvi put nakon što je preuzeo dužnost američkog izaslanika za izbornu reformu u BiH govorio za Glas Amerike (VOA), javlja Hrvatski Medijski Servis. Palmer kaže da će SAD pomoći u postizanju dogovora, ali da je odgovornost na političarima iz BiH koji moraju biti spremni na kompromise i teške odluke.

Prema Palmerovim riječima, SAD u BiH žele vidjeti ograničene ciljane promjene Ustava koje bi uklonile etničke prefikse s izbora za Predsjedništvo i za Dom naroda Federacije, ali da nema govora o reduciranju ovlasti domova naroda. Dodao je da je temelj za izbornu reformu princip “jedna zemlja, dva entiteta, tri konstitutivna naroda.” Istaknuo je i da vjeruje da je moguće zadovoljiti princip legitimnog političkog predstavljanja Hrvata sukladno Daytonskomm sporazumom, a opet u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava.

Upitan što se može očekivati od njegovog angažmana u budućem razdoblju, Palmer kaže da SAD vidi priliku da se u narednim mjesecima u BiH postigne dogovor, te da političko vodstvo podrži kompromise potrebne za provedbu ograničenih ciljanih ustavnih promjena i izbornih reformi koje će, kako dodaje, pomoći BiH da krene naprijed na svom europskom putu, te promovirati transparentnost i odgovornost u demokratskom procesu.

– Tajnik Blinken razumije da ovdje postoji prilika. On je na ovome izravno angažiran s kolektivnim Predsjedništvom u BiH i zamolio me je da ostanem angažiran po ovom pitanju i radim u partnerstvu s veleposlanikom Nelsonom, našim timom u Sarajevu, te s predstavnicima Europske unije (EU) na postizanju tog cilja, rekao je Palmer za VOA.

Napominje da je SAD od početka uključena u proces medijacije izborne reforme.

– Ovdje bih naglasio da SAD ili EU u konačnici nisu oni koji moraju utvrditi kompromise i napraviti teške izbore koji su neophodni. Politički lideri u BiH trebaju to učiniti. Ali mi ćemo tu biti kao partneri, kao prijatelji, kao zagovornici da pokušamo pomoći u poticanju ovih reformi i da strane pomjeramo ka postizanju dogovora, rekao je Palmer.

Upitan da prokomentira procese zadnjih mjeseci dužnosnik State Departmenta naglašava da je bilo “mnogo razgovora, mnogo važnih razgovora”.

– Mislim da su strane prešle dug put ka postizanju zajedničkog razumijevanja postavljenog problema, te toga što su pitanja i koji su kompromisi kojima će se morati pozabaviti riješiti ih. Iskreno, ovo je pitanje liderstva. Ne postoji ništa fundamentalno u strukturama Dejtonskog mirovnog sporazuma što je nespojivo s težnjama ka EU, ali potrebno je da politički lideri provedu neke značajne reforme kako bi postigli cilj stabilnosti, prosperiteta i europske perspektive, rekao je Palmer.

Govoreći o konkretnim promjenama koje bi SAD želio vidjeti u BiH, Palmer kaže da bi oni željeli vidjeti neke ograničene ciljane promjene Ustava koje bi, kako je istaknuo, uklonile etničke prefikse s izbora za Predsjedništvo i za Dom naroda Federacije BiH.

– Željeli bismo da se paralelno s tim implementira reforma izbornog zakonodavstva koja će omogućiti veću transparentnost i odgovornost u skladu s preporukama OSCE-a i GRECO-a. I voljeli bismo vidjeti kako politički lideri prihvaćaju ustupke i kompromise koji su neophodni dio tog paketa, istaknuo je Palmer.

Upitan bi li to značilo promjene ovlasti domova naroda , Palmer je eksplicitno kazao da to ne bi utjecalo na odgovornosti ili nadležnosti Doma naroda, već na proces kojim se biraju pojedini članovi, u ograničenoj mjeri.

Odgovarajući na pitanje što misli o principu legitimnog predstavljanja, Palmer kaže da SAD u osnovi podržavaju Daytonski mirovni sporazum i daytonske strukture.

– To uključuje princip: jedna zemlja, dva entiteta, tri konstitutivna naroda. Ovo je temelj kompromisa koji su uloženi u uspostavljanje zemlje BiH prema Daytonskom mirovnom sporazumu. To je okvir koji može dobro poslužiti BiH na njenom putu ka članstvu u EU. Ono što bismo željeli vidjeti je sustav koji je u skladu s temeljnim kompromisima koji su bili dio Daytosnkog mirovnog sporazuma, ali i koji omogućava BiH da ispuni svoje obveze i odgovornosti prema EU. To uključuje rješavanje konkretnih presuda Europskog suda za ljudska prava, u što spada i slučaj Sejdić-Finci. Paket koji zagovaramo i na kojem radimo s političarima kako bismo krenuli naprijed bi postigao obje stvari: pozabavio se onim što brine Europski sud za ljudska prava, slučajem Sejdić-Finci i drugim presudama europskih sudova, ali i promovirao funkcionalnost i pomogao BiH da krene naprijed prema Europi, rekao je Palmer.

Na inzistiranje novinara VOA uključuje li to legitimno predstavljanje, Palmer kaže da misli da je Dragan Čović identificirao da bi želio da pojedinac koji zastupa interese Hrvata u daytonskim strukturama i daytonskim sustavima bude izabran većinom hrvatskih glasova.

– On na to misli pod „legitimnim predstavljanjem“. Razumijemo tu zabrinutost u kontekstu jedne zemlje, dva entiteta i tri konstitutivna naroda, te nastavljamo vjerovati da postoji način da se te brige riješe u skladu s presudama Europskog suda za ljudska prava. Ovaj proces pregovaranja o ustavnim promjenama i izbornim reformama dio je rješavanja te zabrinutosti, kao i omogućavanja BiH da ostvari funkcionalniji sustav i sustav koji je više europski, rekao je Palemr.

Novinar VOA je pitao Palmera postoji li bojazan da bi u budućnosti potencijalno moglo doći do novih slučajeva Sejdić-Finci, jer je, kako je rekao, “vrlo teško odrediti tko je pravi Hrvat, ili nije, tko je Bošnjak ili nešto treće”.

Na tu tvrdnju Palmer kaže da misli da uvijek postoje rizici da bi promjene mogle rezultirati sudskim izazovima.

“To je normalan dio demokracije, sudovi su akteri demokratskog sustava i imaju pravo da se uključe i promišljaju kada ljudi smatraju da su povrijeđena njihova prava i povlastice. To je normalno i uvijek bismo trebali pretpostaviti da će sudovi imati ulogu u tumačenju i provedbi zakona, uključujući i one koji se odnose na izborne reforme. S tim u vezi, mislim da postoji put naprijed za rješavanje slučaja Sejdić-Finci koji bi bio u skladu s obvezama prema EU, u skladu s europskim zakonima i u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom. Imamo stručnjake iz Venecijanske komisije i OSCE -a koji su od samog početka bili uključeni u ovaj proces kako bi osigurali da će postignuti sporazumi i kompromisi izdržati taj izazov, kazao je Matthew Palmer”, rekao je Palmer.

 

R.I./HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)