Učiteljica u Mariboru dobila otkaz jer se nije htjela cijepiti ni testirati

Vrijeme:1 min, 58 sec

Učiteljici u jednoj osnovnoj školi u Mariboru uručeno je rješenje o prestanku radnog odnosa jer se odbijala testirati ili cijepiti protiv koronavirusa, što je prvi takav slučaj nakon što je vlada zbog širenja epidemije u trećem valu zaoštrila protuepidemijske mjere.

Kako su prenijeli slovenski mediji koji su objavili i njezino ime, njoj je od početka školske godine bio privremeno zabranjen rad jer se odbijala tjedno testirati i nositi masku u razredu, prema obvezujućoj okružnici ministarstva obrazovanja, a sada joj je uručen i otkaz. Na rješenje o prestanku radnog odnosa ima pravo žalbe u roku od dva tjedna.

Nagovarala je roditelje da ne šalju djecu u školu

Mediji prenose da je spomenuta učiteljica aktivno djelovala u antivakserskoj skupini koja je nedavno upala u studio informativnog programa, tražeći da se prestane s propagandom vladine kampanje za cijepljenje, a u videu na Facebooku nagovarala je roditelje da ne šalju djecu u režimsku i fašističku školu.

Ravnateljica škole Katja Pregl izjavila je za mariborski list Večer da joj je otkaz uručen zbog kršenja radnih obveza budući da je odbijala nositi masku u zatvorenom prostoru te nije ispunjavala tzv. PCT uvjet (preboljeli, cijepljeni, testirani) koji vrijedi za zaposlene u školi da bi mogli raditi.

Slovenski ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da PCT uvjet koji je restrikcijama odredila vlada već daje rezultat jer je zadnjih dana broj novozaraženih u stagnaciji.

Poklukar je najavio da će zaoštreni PCT uvjet (samo preboljeli i cijepljeni) koji za rad od 1. listopada vrijedi za državnu upravu trebati proširiti i na sve ako epidemiološki brojevi nastave rasti, kao i broj hospitaliziranih. U protivnom moglo bi doći do sloma zdravstvenog sustava, upozorio je Poklukar.

Uvodi se obavezno cijepljenje za sve državne službenike koji nisu imali koronu

Zaposleni u užem dijelu državne uprave moraju se, ako nisu preboljeli koronavirus u zadnjih šest mjeseci, obvezno cijepiti prvom dozom cjepiva do 1. listopada, a drugom najkasnije do 1. studenog. Ako to ne učine neće moći raditi u službenim prostorijama, osim ako je tehnički i u skladu s njihovim radnim mjestom moguće da rade od kuće, odnosno online.

Protiv te odluke vlade prosvjedovalo je više sindikata zaposlenih u državnoj upravi, a nakon što su procjenu ustavnosti te odluke podnijeli sindikati policajaca, na ustavni je sud došlo još više od 200 prijedloga da se vladina mjera proglasi neustavnom, prenose mediji.

 

Hina/HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori