MIŠETIĆ: Tvrdnja da su Hrvati prezastupljeni pada na primjeru američkog Senata

Vrijeme:2 min, 51 sec

 

Američki odvjetnik hrvatskih korijena Luka Mišetić, koji je najpoznatiji po tome što je u Haagu bio u timu koji je uspješno obranio generala Antu Gotovinu, u nekoliko je objava na Twitteru logički vrlo jednostavnim usporedbama poljuljao propagandu koju širi nekoliko bošnjačkih aktivista, piše Večernji list BiH.

Posebno zanimljiva bila su dva tweeta u kojima je posve opovrgnuo da se hrvatska strana u BiH protivi provedbi presuda Suda za ljudska prava u Strasbourgu, a s druge strane, kroz slučaj američkog Senata sasvim je demantirao postojanje jedinstvene prakse u svijetu “vladavine većine” po sustavu “jedan birač – jedan glas”.

Otkrio zloupotrebe

– Pedeset posto stanovništva Sjedinjenih Američkih Država predstavlja 18 senatora, ostalih pedeset posto 82 senatora. Je li to “prezastupljenost” ovih država? Nedemokratski? Treba li ukinuti američki Senat – upitao se ironično komentirajući tvrdnje bošnjačkih nacionalista koji u virtualnom svijetu služe kao korisni glasnogovornici politike SDA i drugih bošnjačkih stranaka koje na svaki mogući način nastoje izbjeći razgovore o izmjenama Izbornoga zakona BiH.

Zanimljivo je da su upravo sudionici potpisivanja mirovnog sporazuma u Washingtonu u proljeće 1994. godine, gdje je stvorena Federacija BiH, ali i pregovora koji su prethodili dogovoru i uspostavili dvodomni parlament. Dom naroda je po tome prijedlogu ustrojen po uzoru na Sjedinjene Američke Države. S tim da u BiH ima ulogu predstavljanja konstitutivnih naroda, a ne pojedinih županija. To je, uostalom, vrlo jasno navedeno u presudi Ustavnoga suda BiH u predmetu Bože Ljubića. Tamo se, naime, objašnjavajući legitimno političko predstavljanje triju konstitutivnih naroda, to vidi upravo kroz taj dom. Precizno je istaknuo kako Dom naroda nije dom deset županija. Kada se pak ima na umu analogija s američkom “disproporcijom”, odnosno činjenicom da u BiH u pojedinim županijama gotovo i nema Hrvata, pa se onda Bošnjaci lažno izjašnjavaju kao Hrvati kako bi ušli u hrvatski Klub, posve je logično da se takve zloupotrebe mora zaustaviti.

U jednoj od objava na Twitteru također je odbacio usporedbe Bosne i Hercegovine s Republikom Hrvatskom, navodeći kako postoji posve različit ustavni temelj.

– Bosna i Hercegovina nije nacionalna država. To je višenacionalna, konsocijacijska demokracija – primijetio je u ovoj iznimno kratkoj formi. Odbacio je tvrdnje ponajprije Jasmina Mujanovića i Reufa Bajrovića, koji se često pojavljuju kao autori komentara na različitim portalima koji se bave pitanjima vanjske politike, a napose zapadnoga Balkana. On smatra kako bošnjački političari svjesno opstruiraju izmjene Izbornoga zakona jer im odgovara sadašnje stanje u kojemu mogu nastaviti preglasavati Hrvate.

– Što se točno “traži” odlukama Europskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, a što HDZ neće prihvatiti? Stvarnost je u tome što su neki bošnjački nacionalistički krugovi izračunali da status quo ide u njihovu korist i da blokiraju reforme – naveo je Mišetić. Dodao je kako špekulacije o nametanju izmjena Izbornoga zakona od visokog predstavnika Christiana Schmidta zapravo dodatno pojačava takvu bošnjačku strategiju.

Predsjednik RH i Ustav

Odvjetnik Mišetić je zajedno s predsjednikom Nacionalne federacije američkih Hrvata Steveom Rukavinom za vrijeme boravka u SAD-u kratko razgovarao s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, ali i hrvatskim šefom diplomacije Gordanom Grlićem Radmanom. Tijekom toga susreta razgovaralo se o položaju Hrvata u BiH s posebnom pohvalom zbog zauzimanja za njihova prava. On se dotaknuo i čestih optužbi na račun hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i drugih dužnosnika Hrvatske da se miješaju u unutarnja pitanja BiH.

– On (Milanović) je predsjednik i za Hrvate u BiH. Njegova je ustavna odgovornost brinuti se za Hrvate u BiH prema članku 10. hrvatskog Ustava – podsjeća hrvatsko-američki odvjetnik.

 

HMS/https://hms.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori